Business Internaţional

Ungaria intra cu pasi repezi in prima recesiune din ultimii 15 ani

16.11.2008, 15:40 27

Produsul Intern Brut al Ungariei a coborat cu 0,1% comparativ cu trimestrul anterior, conform informatiilor preliminare oferite de biroul de statistica cu sediul la Budapesta. In raport cu aceeasi perioada a anului trecut s-a inregistrat o crestere de 0,8%, in scadere de la 2%, diferenta din trimestrul doi, cea mai scazuta apreciere an la an din 1996 pana astazi, scrie Bloomberg.

Ungaria ar putea pasi pe urmele regiunii euro, cea mai importanta piata de export pentru produsele asamblate in tara, precum automobilele de lux ale companiei Audi sau telefoanele Nokia, regiune ce a trecut pragul recesiunii pentru prima data in ultimii 15 ani in trimestrul al treilea, odata cu prabusirea pietei globale si cu inasprirea conditiilor de creditare ce a pus presiune pe umerii economiilor.
"Nu este loc de prea multa indoiala ca Ungaria va intra in viitorul apropiat in recesiune", a afirmat Bartosz Pawlowski, analist la TD Securities din Londra, intr-o scrisoare catre clientii companiei sale. Definitia recesiunii este o contractare a economiei timp de doua trimestre consecutive.
Forintul, moneda nationala ungara, s-a depreciat la sfarsitul saptamanii trecute cu 1% in raport cu moneda europeana, pana la un curs de schimb de 271,14 forinti pentru un euro.
Guvernul, nevoit sa se imprumute de la Fondul Monetar International pentru a putea evita un faliment national, se asteapta ca economia sa se contracte in 2009 cu 1%, pentru prima data in ultimii 16 ani. Ungaria a fost primul stat membru al Uniunii Europene care nu a avut alta alternativa decat sa obtina o linie de credit de la FMI.
Ungaria a fost nevoita sa reduca volumul cheltuielilor pentru a putea asigura imprumutul in valoare totala de 20 mld. euro, iar banca centrala a ridicat rata dobanzii de referinta pentru a putea opri forintul din cadere, sufocand cererea domestica si investitiile corporatiste.
Criza globala a impiedicat insanatosirea economiei ungare axata pe export, care a inregistrat cel mai lent ritm de crestere din ultimii 14 ani in 2007.
Prin contrast, economia Cehiei a evoluat pozitiv, in urcare cu 4,7% in trimestrul al treilea, iar cea a Slovaciei a crescut cu nu mai putin de 7,1%.
Productia industriala a cunoscut cea mai accentuata contractie a ultimilor 16 ani in luna septembrie pe fondul incetinirii ritmului de crestere in zona euro, catre care se indreapta 57% din exporturile ungare, afectand cererea pentru produsele autohtone.
Rezultatul a fost o scadere de 5,3% in decurs de un an.
Economia Germaniei, principala piata de export a Ungariei, a scazut cu o valoare ajustata sezonier de 0,5% in cel de-al treilea trimestru, dupa ce in cele trei luni anterioare acestei perioade avusese o evolutie similara, o contractie de 0,4%.
"Productia industriala si sectorul constructiilor sunt sectoare cheie" responsabile pentru incetinirea cresterii, a marturisit statisticianul Pal Pozsonyi. Cele doua ramuri economice sunt responsabile pentru o treime din PIB-ul statului.
Cresterea economica a Ungariei a coborat la 1,1% anul trecut, dupa ce primul-ministru Ferenc Gyurcsany a ridicat nivelul impozitelor si a eliminat subventiile pentru a putea reduce valoarea celui mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana.
Guvernul a propus la sfarsitul saptamanii trecute un plan menit sa stimuleze economia, in valoare de 1.400 mld. forinti (5,16 mld. euro), al carui orizont de timp se intinde pe urmatorii doi ani.
Ungaria planuieste sa ofere finantare sistemului bancar si sa sustina creditul corporatist pentru a putea mentine slujbele din sistem.
Banca centrala va avea probabil o "reactie intarziata" in fata incetinirii cresterii si a inflatiei, si va reduce dobanda de politica monetara in al doilea trimestru al anului viitor, este de parere Eszter Gargyan, analist la Citigroup din Budapesta. Strategii pe politica monetara au ridicat dobanda de referinta la depozitele cu scadenta in doua saptamani la 11,5% pe 22 octombrie, cea mai inalta valoare din UE, de la 8,5%, pentru a ajuta forintul care a cazut mai mult de 15% in timpul crizei creditelor pe fondul ingrijorarilor investitorilor ca Ungaria s-ar putea afla in imposibilitatea de a isi onora datoriile pe termen scurt.
"Ne asteptam la o reactie intarziata in conditiile in care stabilitatea financiara este probabil sa fie prioritatea numarul unu a politicii monetare", a spus Gargyan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO