Business Internaţional

Ungaria, presata de companii sa returneze un impozit local

27.07.2005, 19:17 17

Guvernul maghiar trebuie sa faca fata unei presiuni crescande din partea marilor companii locale si internationale care cer sa le fie restituite sumele virate in contul unor taxe municipale controversate care, spun specialistii, incalca reglementarile UE.

Gigantul energetic german E.ON, reteaua franceza de supermarketuri Auchan si cea mai mare banca a Ungariei, OTP, se numara printre cele mai importante companii care au depus cereri catre autoritatile de la Budapesta, pentru rambursarea unei taxe locale pe afaceri, relateaza EU Business.

In lunile mai si iunie, primaria din Budapesta a primit 79 asemenea scrisori de la companii care sustin ca nu mai doresc sa plateasca acest impozit, potrivit oficialului insarcinat cu probleme de fiscalitate, Lajos Deli.

Taxa, pe care companiile o achita municipalitatilor unde isi au sediul, nu este calculata in functie de profit, ci in functie de vanzari si poate ajunge pana la un procentaj de 2%.

UE recunoaste o singura taxa cu baza de calcul cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, pe care companiile care opereaza in Ungaria o platesc de asemenea.

"Daca institutia de reglementare a UE va cataloga taxa locala pe afaceri ilegala, dorim sa recuperam 500 de milioane de forinti (2 milioane de euro), pe care le-am platit de la aderarea Ungariei la UE pana in prezent", a declarat Katalin Guillemot, purtator de cuvant al Auchan Ungaria.

In acelasi timp, OTP vizeaza sa redobandeasca mai multe miliarde de forinti, daca acest impozit va fi declarat ilegal.

Ministrul ungar de finante sustine ca taxa locala pe afaceri nu violeaza normativele UE, insa Bruxelesul este de alta parere.

"Taxa locala pe afaceri este neconforma reglementarilor UE", afirma Laszlo Kovacs, comisarul european pe fiscalitate. "Directivele UE stipuleaza ca un stat membru nu poate impune decat un singur impozit avand ca baza de calcul cifra de afaceri, anume TVA", a continuat Kovacs, fost ministru de externe al Ungariei.

Comisia Europeana "analizeaza problema", dar institutia va astepta verdictul Curtii Europene de Justitie intr-un caz similar inainte de a lua vreo decizie, a adaugat el.

Curtea din Luxemburg judeca in acest timp daca un impozit regional aplicat in Italia, similar cu cel din Ungaria, respecta legislatia din UE.

In luna iunie, primul-ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a anuntat ca urmeaza ca taxa sa fie eliminata progresiv. Anul viitor va deveni complet deductibila, iar in 2008 va fi scoasa din uz definitiv. Aceasta masura s-ar putea dovedi totusi o lovitura grea data bugetului anual al municipalitatii, la care aceasta taxa contribuie anual cu peste 300 de miliarde de forinti (1,22 miliarde de euro).

Guvernul de la Budapesta a demarat un program de reducere a evaziunii fiscale, cu scopul majorarii veniturilor la bugetul de stat, in contextul reducerii deficitului public pentru a putea adopta euro in 2010. Una dintre conditiile trecerii la moneda unica este mentinerea deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB pana in 2008.

Intr-un raport asupra economiei Ungariei, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a cerut Budapestei sa isi puna finantele in ordine daca vrea sa ramana in grafic pentru a accede la zona euro la data programata.

In 2004, deficitul bugetar al Ungariei a fost de 6,3% din PIB, iar pentru acest an executivul maghiar asteapta un deficit de 3,6% din PIB.

"Esecul in atingerea tintei deficitului reprezinta un factor care afecteaza credibilitatea. Pentru a remedia acest aspect este necesara o transformare a atitudinii in ceea ce priveste politica fiscala", se arata in raportul OCDE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels