Business Internaţional

Ungaria se aşteaptă să primească de la UE şi FMI mult mai puţini bani decât în 2008 când a fost în pragul falimentului

Ungaria se aşteaptă să primească de la UE şi FMI mult mai puţini bani decât în 2008 când a fost în pragul falimentului

Autor: Andrei Cîrchelan

27.04.2012, 00:04 268

Ungaria se aşteaptă ca noul împrumut preventiv de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să fie mult mai redus decât pachetul de 20 de miliarde de euro prin care statul a evitat colapsul financiar în 2008, scrie portfolio.hu.

Prin noul împrumut, guvernul condus de Viktor Orban intenţionează să plătească datoria publică şi să câştige încrederea investitorilor astfel încât statul să ţină sub con­trol costurile de finanţare, a declarat Antal Rogan, liderul Comisiei economice din parlamentul ungar.

Comisia Europeană a sistat miercuri procedurile de infringement împotriva Un­gariei pe tema independenţei băncii cen­trale, ceea ce permite Budapestei să reintre în negocierile pentru un împrumut preventiv. Primul acord de împrumut a venit într-un moment în care ţara risca falimentul şi a fost primit cu ostilitate de partidele de dreapta, inclusiv Fidesz, cel care acum guvernează.

Acestea considerau că măsurile de austeritate impuse de creditorii interna­ţionali lasă Ungaria fără independenţă şi suveranitate.

"În 2008 guvernul credea că o să ia un împrumut de 7-10 miliarde euro, dar experţii FMI au decis să dubleze suma", a spus Rogan la un post de televiziune local, adăugând că împrumutul căutat acum va fi mult mai mic. Discuţiile pentru împrumut ar putea începe în două-săptămâni, iar un acord ar putea fi semnat până la sfârşitul lunii iunie.

Guvernul Ungariei, instalat la jumătatea anului 2010, a suspendat acordul de finanţare externă încheiat cu FMI şi CE la finalul lui 2008 şi a adoptat mai multe măsuri economice şi politici controversate, criticate de organismele internaţionale. Aflat în faţa unei crize economice iminente, executivul de la Budapesta a anunţat la sfârşitul anului trecut că are nevoie urgentă de un nou acord de asistenţă externă de la FMI şi CE. Instituţiile financiare internaţionale au tratat însă cu răceală Ungaria, făcând presiuni asupra guvernului pentru a determina modificarea legilor neagreate introduse în ultimul an şi jumătate. Gu­ver­nul a cedat la mai multe cerinţe ale Comisiei.

Analiştii consideră că odată cu noul împrumut vor veni noi măsuri de austeritate care vor prelungi politica de "tăieri" din ultimii ani. Noua linie de finanţare vine în condiţiile în care Consiliul Monetar al băncii centrale ungare a avertizat că riscul unei crize severe a creditului, în special pe seg­mentul cor­porate, din cauza slă­birii ca­pa­ci­tăţii de creditare a băncilor şi a re­ti­cenţei lor în a da împru­mu­turi. Fon­durile străine din sectorul bancar ungar au scăzut cu cel mai rapid ritm din regiune.

Firma bri­ta­nică de con­sul­tanţă Ca­pital Economics apre­ciază că o politică dură de auste­ritate ar li­mita creşterea medie a econo­miei ungare la 1% pe an în următorii cinci ani, cu şanse mici de creare de locuri de muncă.

Aflată în cel de-al cincilea an consecutiv de "strâns cureaua", populaţia ar putea respinge încă cinci ani de austeritate, iar clasa politică va începe în scurt timp să caute alternative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO