Business Internaţional

Ungaria, sub presiunea justiţiei internaţionale, pentru planul de rambursare preferenţială a creditelor

Autor: Bogdan Cojocaru

14.09.2011, 16:22 889

Ministerul ungar de Justiţie consideră că planul guvernului de a permite debitorilor să ramburseze printr-o singură plată creditele ipotecare în valută la un curs de schimb preferenţial este ilegal, iar Ungaria ar putea fi nevoită să compenseze băncile pentru orice pierderi cauzate de acesta, scrie Bloomberg.

Potrivit analizei ministerului, pusă la dispoziţia premierului Viktor Orban înainte ca acesta să prezinte luni planul în Parlament, Curtea Constituţională din Ungaria sau Curtea Europeană de Justiţie ar găsi că propunerea încalcă legea, scrie portalul de ştiri Index.

În cazul în care Curtea Europeană de Justiţie respectă jurisprudenţa şi hotărăşte aşa cum se aşteaptă ministerul, atunci statului i-ar putea fi imputate costuri de mai multe sute de miliarde de forinţi, iar nota de plată ar putea fi primită chiar în acest an.

Deoarece punerea în practică a planului ar presupune o intervenţie semnificativă şi retroactivă în contractele civile, Curtea Constituţională probabil va, iar Curtea Europeană de Justiţie mai mult ca sigur, hotărî că planul premierului este ilegal, potrivit Index.

Dacă planul va deveni lege, din cauza cursurilor de schimb fixe (180 de forinţi pe franc elveţian, 250 de forinţi pe euro şi 2 forinţi pe yen), cu mult sub nivelul actual al pieţei, băncile vor înregistra pierderi de 15-35% la creditul principal. Pierderile totale pentru bănci s-ar ridica la 260 miliarde de forinţi (908 milioane euro), potrivit calculelor analiştilor.

CEO-ul Erste Bank Ungaria a avertizat că propunerea lui Orban "ar putea pune în pericol stabilitatea sistemului financiar, cu consecinţe macroeconomice serioase". Băncile austriece Erste şi Raiffeisen se numără printre cele mai mari instiţuţii de credit din Ungaria.

De asemenea, cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că Austria analizează legalitatea planului ungar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels