Business Internaţional

Ungaria va oferi companiilor străine cea mai redusă taxă pe profit din UE

Ungaria va oferi companiilor străine cea mai redusă...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.11.2016, 00:05 1237
Vara trecută, după ce britanicii au votat pentru ieşirea ţării lor din UE, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble avertiza că se va opune oricărei curse a reducerilor de taxe aplicate companiilor.

George Osborne, ministrul de finanţe de atunci al Marii Britanii, sugerase că Londra va reduce impozitele pentru a evita un exod al companiilor. Acum, premierul maghiar Viktor Orban caută să atragă investiţiile străine directe cu o taxă  pe profit de 9%, cea mai redusă din UE.

Pentru Financial Times, ce are de gând să facă Orban reprezintă un semn că se intensifică cursa taxelor competitive pentru atragerea investiţiilor străine. Premierul maghiar a anunţat că noua taxă de 9% va fi introdusă în 2017.

Impozitul este mai mic decât, spre exemplu, cel de 12,5% din Irlanda, o ţară folosită de diverse multinaţionale pentru optimizare fiscală. 

Ungaria taxează în prezent cu 10% profiturile de până  la 500 de milioane de forinţi (1,7 milioane de dolari) şi cu 19% profiturile care depăşesc acest nivel. Impozitul de 9% s-ar aplica tuturor afacerilor. „O rată de 9% se va aplica egal companiilor mici şi mijlocii şi marilor corporaţii“, se arată  într-un comunicat al guvernului.

Economiştii spun că de această măsură vor profita mai ales companiile mijlocii ungureşti şi companiile străine cu venituri de peste două milioane de euro.

Ratele de impozit aplicate multinaţionalelor străine cu operaţiuni în Ungaria (dintre care unele dintre cele mai importante sunt producători auto germani), sunt deja reduse puternic prin subvenţii şi facilităţi fiscale. Firmele mici sunt deja incluse în grupul celor cărora li se aplică impozitul de 10% pe profit şi de aceea schimbările făcute de guvern le aduc puţine beneficii, spun economiştii.

Orban a sugerat că ar vrea să reducă  taxele încă de când Ungaria a ieşit din procedura de deficit excesiv în 2013. Guvernul de la Budapesta a majorat unele impozite în 2010 pentru a evita un bailout internaţional.

Datoria publică  din Ungaria s-a redus sub 75% din PIB. Estimările arată  că economia va creşte cu 2,1% anul acesta şi cu 2,6% anul viitor, ritmuri peste media UE.

Mihaly Varga, ministrul economiei, a explicat că rezerve guvernamentale de până  la 200 de miliarde de forinţi (688 milioane de dolari), vor acoperi anul viitor costul noilor măsuri. Un alt oficial a spus că guvernul speră că impactul asupra bugetului va fi neutralizat prin creşterea investiţiilor. 

Parlamentul maghiar a aprobat deja bugetul pe 2017 şi de aceea nu este clar când scăderea taxelor va fi supusă  la vot.

„Ar putea avea un efect mai mult asupra optimizării fiscale şi mai puţin asupra activităţii reale de afaceri, în pofida eforturilor europene de a combate aceasta“, spune Gabor Bekes, analist la Institutul de Ştiinţe Economice din Ungaria.

El crede că  aceste măsuri vor atrage criticile capitalelor europene, care le vor interpreta ca pe o concurenţa fiscală neloială.

bogdan.cojocaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO