Business Internaţional

Ungaria vrea de la anul cotă unică de impozitare a veniturilor

Ungaria vrea de la anul cotă unică de impozitare a veniturilor
27.07.2010, 23:03 448

Ungaria va introduce treptat o cotă unică de impozitare asupraveniturilor personale începând cu ianuarie 2011, a declaratpremierul Viktor Orban, respingând astfel speculaţiile potrivitcărora guvernul de la Budapesta ar vrea să amâne implementarea uneiasemenea măsuri fiscale, scrie Budapest Business Journal.
Orban anunţase încă din iunie că va introduce o cotă unică deimpozitare pe venituri personale de 16%, ca parte a planului deacţiune promovat de Executivul ungar. Nu este un lucru cert însăcâţi ani vor trece până când taxa va fi introdusă complet, amărturisit Orban.
Noul impozit "va avea cel mai mic nivel impus vreodată" şi "esteaşteptat să transforme Ungaria în cea mai competitivă economie dinEuropa Centrală sau, cel puţin, să reprezinte un pas important înaceastă direcţie", a explicat prim-ministrul ungar.
Impozite progresive, prag de 1.450 de eurolunar
În prezent, există două tipuri de impozit pe venitul personal.Persoanele cu venituri sub 17.500 de euro anual sau 1.450 de eurolunar plătesc 17%, în timp ce persoanele ce câştigă peste 17.500 deeuro anual au un impozit aproape dublu, de 33%. Comparativ,impozitul pe profit în cazul companiilor este de 19%, potrivitdatelor puse la dispoziţie de Comisia Europeană.
Guvernul de la Budapesta va anunţa de asemenea astăzi, în cadrulunui forum de afaceri, detalii ale unui nou plan, denumitSzechenyi, prin care vor fi sprijinite întreprinderile mici şimijlocii, a mai spus Orban.
Cu privire la taxa suplimentară impusă jucătorilor din industriafinanciar-bancară, premierul ungar a explicat că Executivul a fostnevoit să introducă un astfel de impozit pentru a-şi atinge ţintade deficit bugetar de 3,8% din PIB pentru 2010. În contextul încare este debitoare netă faţă de Fondul Monetar Internaţional(FMI), Ungaria are obligaţia faţă de instituţia internaţională de anu depăşi această ţintă, însă în acelaşi timp ţara are mână liberăîn a alege modalităţile prin care o va atinge, a declaratOrban.
FMI şi Uniunea Europeană au suspendat discuţiile de evaluare cuUngaria în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui2008, ceea ce înseamnă că ţara nu va avea acces la fondurile de 5,5mld. euro rămase din pachetul de finanţare în valoare de 20 mld.euro primit de la FMI şi UE. Ministrul ungar al economiei GyorgyMatolcsy a declarat că delegaţiile instituţiilor internaţionale nuau fost mulţumite de suprataxa aplicată sectorului bancar, însă aexplicat că, prin intermediul ei, Ungaria va reuşi să-şi respecteangajamentele privind deficitul bugetar.

Nu mai vor centură de siguranţă
"În octombrie, liderii europeni vor decide când vor fi cele 27 destate nevoite să-şi aducă deficitele bugetare sub limita de 3% dinPIB. Acea dată se va aplica tuturor ţărilor, iar dacă reuşim să orespectăm, dacă putem merge pas la pas cu ceilalţi, atunci nu vommai aveam nevoie de o altă centură de siguranţă", a declarat Orban,referindu-se la noul împrumut pe care Ungaria intenţiona să îl iade la FMI.
Proiectul ungar de introducere a cotei unice nu este o noutate înpartea central-estică a Bătrânului Continent. România, spreexemplu, are cotă unică de impozitare pe venituri personale de 16%,ceva mai ridicată decât în Cehia, unde cota este de 15%, dar şidecât în Bulgaria, unde impozitul unic este de 10%.
Noul guvern de la Budapesta a anunţat chiar de la începutulmandatului său că vrea să reducă fiscalitatea. "Avem nevoie de unnou cadru fiscal. Sugerez să nu-l reformăm pe cel vechi, ci săcreăm unul nou", recomanda Orban la începutul lunii iunie.Premierul ungar adăuga pe atunci că nimeni nu mai are încredere însistemul fiscal, pentru că "o economie în creştere nu se poate bazape un sistem în care 2,5 milioane de persoane oferă contribuţiipentru 10 milioane".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO