Business Internaţional

Ungurii s-au razgandit si vor sa nu mai fie pusi in aceeasi barca cu Grecia

Gyorgy Matolcsy, ministrul ungar al economiei: Este mai mult decat evident ca Ungaria nu este Grecia. Grecia are datorii de 230 miliarde de euro, in timp ce Ungaria are numai 76 miliarde de euro. Deci Ungaria nu este Grecia. (FOTO: Reuters)

Gyorgy Matolcsy, ministrul ungar al economiei: Este mai mult decat evident ca Ungaria nu este Grecia. Grecia are datorii de 230 miliarde de euro, in timp ce Ungaria are numai 76 miliarde de euro. Deci Ungaria nu este Grecia. (FOTO: Reuters)

07.06.2010, 23:07 9

Dupa ce saptamana trecuta doi oficiali maghiari au avertizat caUngaria risca sa joace in "tragedia greceasca" a datoriilor,guvernul de la Budapesta a dat-o la intors si lupta pentru a-sirecastiga credibilitatea. Cum? Noi masuri de austeritate bat la usaUngariei.

Noul Cabinet de la Budapesta incearca din rasputeri sa puna lapunct un plan economic care sa refaca credibilitatea Ungariei, dupace un oficial guvernamental a alarmat pietele saptamana trecutaspunand ca tara ar putea avea aceeasi soarta cu cea a Greciei,scrie The Wall Street Journal.

Mihaly Varga, seful cancelariei premierului ungar, a promis caBudapesta va continua sa isi respecte limitele stricte privindcheltuielile guvernamentale, stabilite alaturi de Fondul MonetarInternational (FMI) si de Uniunea Europeana (UE). Totodata, Varga adat asigurari ca Ungaria nu se confrunta cu riscul de a intra inincapacitate de plata.

"Guvernul vrea sa-si recastige credibilitatea", a spusVarga.

In acelasi timp, actiunile cotate pe piata de capital ungara auintrat pe rosu ieri, indicele de referinta BUX apropiindu-se deminimul ultimelor patru luni, dupa ce bursa de la Budapesta asuspendat de la tranzactionare, pentru scurt timp, actiunile OTPBank, care s-au depreciat cu 10%, potrivit Bloomberg. Motivulacestei caderi au fost speculatiile potrivit carora guvernul arputea introduce o taxa speciala pentru banci.

Cabinetul ungar era asteptat ieri sa adopte un set de noi masuride austeritate pentru mentinerea deficitului bugetar la 3,8% dinPIB, pe care urmeaza sa le anunte astazi.

Criza artificiala sau realitate?

Reactia destul de violenta a pietelor de vinerea trecuta ademonstrat ca investitorii sunt din ce in ce mai putin toleranti cutarile care dau dovada de neseriozitate in privinta masurilor deausteritate asumate.

"Guvernul a creat o criza artificiala", a declarat Tibor Szanyi,membru al opozitiei socialiste din Ungaria. "Au vrut sa exagerezesituatia din motive politice. Este cu adevarat periculos sa faciasa ceva in centrul Europei", a comentat Szanyi.

Politicienii si analistii de la Budapesta sunt de parere carecentele afirmatii pesimiste ale oficialilor partidului Fidesz arputea avea un obiectiv politic dublu: in primul rand, de a testareactia creditorilor, pentru a vedea daca acestia ar putea acceptapolitici fiscale mai relaxate si, in al doilea rand, daca acestlucru nu se intampla, de a gasi o scuza pentru a nu-si respectapromisiunile din campania electorala si de a mentine masurilebugetare drastice.

Dupa ce guvernul de la Budapesta si-a schimbat pozitia inweekend, anuntand ca nu exista niciun risc pentru Ungaria sa intrein incapacitate de plata, o serie de analisti straini au consideratca mesajul actual este unul bine-venit, insa nu va fi suficientpentru a calma apele pe piete. Acest lucru se va intampla numai inmomentul in care premierul ungar Viktor Orban va lua masuriconcrete in ceea ce priveste atingerea tintei de deficit bugetarconvenita cu FMI si cu UE.

"Este o schimbare importanta de la o zi la alta. Mesajul estepozitiv, insa activele locale ar putea sa nu-si revina chiar atatde repede pentru ca guvernul are acum un deficit de credibilitatesi va trece ceva timp pana il va depasi", a afirmat Gyorgy Barcza,economist pentru KBC Groep.

Au nevoie de investitii

Si ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, a iesit la rampa pentrua confirma faptul ca Ungaria nu are probleme de anvergura celor dinGrecia si pentru a sublinia faptul ca recentele comentarii au fostfacute de politicieni, dar nu exprima punctul de vedere comun alguvernului de la Budapesta.

"Pana la finalul lui mai, intr-adevar am atins 87% din deficitulbugetar convenit pentru anul acesta si exista semne de ingrijorarecu privire la bugetul tarii, insa este mai mult decat evident caUngaria nu este Grecia. Grecia are datorii de 230 mld. euro, intimp ce Ungaria are numai 76 mld. euro. Deci Ungaria nu esteGrecia", a spus Matolcsy. El a precizat insa ca trebuie sa reducacheltuielile bugetare si birocratia si sa stimulezeinvestitiile.

"Din fiecare 100 de forinti cheltuiti in economia ungara, 40 deforinti, 40% din totalul cheltuit, merg la buget. Astfel ca prinstimularea investitiilor putem majora veniturile la buget".

Bursele si euro inca mai resimt soculdeclaratiilor

Majoritatea burselor din Europa au trecut pe rosu in sedinta detranzactionare de luni. Indicele de referinta al bursei britanice,FTSE, coborase ieri in a doua parte a zilei cu 0,5%, pana la 5.100de puncte, in timp ce indicii francez si german consemnaserascaderi de 0,4%, respectiv 0,23%. In acelasi timp, moneda euro s-adepreciat ieri pana la 1,1877 dolari, cea mai slaba cotatie de dupamartie 2006, insa o serie de analisti intervievati de Bloomberg auestimat ca euro se va aprecia pana la un curs de schimb de 1,2dolari pana la finalul acestui an.

Nici in Europa Centrala si de Est bursele si monedele nu au avuto evolutie mai buna. Indicii de referinta ai burselor din Budapestasi din Polonia scazusera ieri dupa-amiaza cu circa 1%, in timp ceindicele ceh PX pierduse 1,37%, iar cel bulgar, Sofix, sedepreciase cu 1,23%. Monedele estice au pierdut teren in fata euro,astfel ca forintul s-a depreciat ieri cu 0,5%, coroana ceha cuaproape 0,7%, in timp ce zlotul polonez a coborat cu 0,4% in raportcu moneda unica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO