Business Internaţional

UniCredit vinde active imobiliare pentru a-si intari rezervele de lichiditate

01.10.2008, 20:20 21

Banca italiana, detinatoarea companiei germane HVB Group, a anuntat ca va vinde o parte din activele imobiliare pe care le detine pentru a-si intari rezervele de lichiditate dupa ce valoarea de piata a institutiei a coborat cu 24% in ultimele trei zile, scrie Bloomberg.

Instrainarea unora dintre activele din segmentul imobiliar va ajuta banca sa-si majoreze ratingul Tier I, o masura a puterii financiare, la 6,2% pana la sfarsitul anului, se arata intr-un comunicat dat publicitatii ieri.
UniCredit si-a continuat ieri declinul pe bursa, in situatia in care anuntul oficialilor companiei a esuat in a reda increderea investitorilor, care se tem ca banca ar putea fi nevoita sa-si refaca rezervele de capital prin intermediul unei noi emisiuni de actiuni.
Actiunile UniCredit au fost suspendate ieri de la tranzactionare pe bursa din Milano, dupa ce in prima parte a sedintei au pierdut 1,9%, ajungand la 2,55 euro. Acesta este cel mai scazut nivel inregistrat din decembrie 1997 incoace.
In sedinta de marti, titlurile bancii au inregistrat un declin record, valoarea de piata a acesteia prabusindu-se pana la 34 de miliarde de euro.
Nu mai putin de cinci banci europene au fost saptamana aceasta tinta unor planuri de salvare venite din partea guvernelor din regiune. Printre institutiile salvate de la colaps s-a numarat si Hypo Real Estate din Germania, tara in care UniCredit deruleaza o parte importanta a operatiunilor.
Dincolo de vanzarea unei parti a activelor imobiliare, reprezentantii bancii au declarat ca vor cauta sa dezvolte un parteneriat cu o banca de investitii.
Presa italiana anuntase inca de saptamana trecuta ca UniCredit ar putea pune 1,5 mld. euro in cadrul unui vehicul de investitii derulat impreuna cu o alta companie, cel mai probabil Merill Lynch.
Speculatiile potrivit carora banca italiana ar fi participat la planul de salvare a creditorului german Hypo Real Estate ar avea capacitatea de a indeparta investitorii de actiunile acesteia, spun unii analisti.
Hypo Real Estate a primit infuzii de lichiditate in valoare de 35 mld. euro din partea guvernului german si a unui grup de banci ale caror nume nu au fost insa date publicitatii.
Dincolo de aceasta actiune, Unicredit nu va avea nevoie de fonduri aditionale pana la sfarsitul acestui an, a declarat Alessandro Profumo, directorul executiv al bancii.
Problemele UniCredit vin pe fondul speculatiilor privind inevitabilitatea unei operatiuni de strangere de capital prin intermediul unei emisiuni de actiuni. De asemenea, exista temerea ca banca italiana ar putea reduce valoarea dividendelor acordate investitorilor.
In urma anuntului, analistii Deutsche Bank si-au redus estimarile privind pretul actiunilor bancii UniCredit de la 5,6 la 4,5 euro, insa au mentinut recomandarea "cumpara".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO