Business Internaţional

Uniunea Europeană a redus finanţarea acordată Turciei, după stabilirea bugetului pentru 2018

Uniunea Europeană a redus finanţarea acordată Turciei,...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

19.11.2017, 17:37 114

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la această reducere de fonduri, care au o legătură directă cu demersul Turciei de a se alătura Blocului comunitar.

Parlamentul European şi Consiliul UE au convenit să reducă fondurile de preaderare cu 105 de milioane de euro şi să blocheze încă 70 de milioane de euro din cheltuielile anunţate anterior.

Prin intermediul unei declaraţii, reprezentanţii UE au precizat că "deteriorarea situaţiei în legătură cu democraţia, statul de drept şi drepturile omului este îngrijorătoare".

"Am transmis un mesaj clar că banii pe care îi oferă UE nu pot veni fără îndeplinirea anumitor condiţii", a precizat eurodeputatul român Siegfried Mureşan, raportor pentru Buget.

Blocul comunitar s-a angajat să ofere 4,45 miliarde de euro drept cheltuieli de preaderare pentru Turcia în perioada 2014-2020, însă doar 360 de milioane de euro au fost alocate până în prezent.

În plus, discuţiile de aderare au fost îngheţate, după ce mai mulţi lideri europeni au criticat măsurile luate de către preşedintele turc Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016.

În ansamblu, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 solicită cheltuieli în valoare de 160 de miliarde de euro pentru programe în curs de execuţie şi 145 de miliarde de euro pentru plăţi anticipate, în creştere cu 1,3%, respectiv 7,8%, faţă de 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO