Business Internaţional

Uraganul Ivan a lovit si pretul petrolului

17.09.2004, 00:00 27

Pretul petrolului a crescut, ieri dupa ce uraganul Ivan a atins tarmul Statelor Unite in zona Golfului Mexic si producatorii au oprit activitatile de extractie reducand capacitatea de rafinare a tarii cu 13% si productia cu 1,3 milioane barili pe zi.
Uraganul Ivan, cunoscut pentru amploarea daunelor pe care le produce, a atins tarmul Golfului Mexic pe o distanta de 640 kilometri.
Pretul barilului de titei a ajuns la 44,9 dolari pe piata americana si la 40,77 dolari la Londra, in crestere cu 51 centi, respectiv 42 centi fata de miercuri.
"Companiile cumpara petrol pentru a se pune, probabil, la adapost de consecintele unor eventuale pagube de amploare, cauzate de uragan", a declarat Tony Nunan, analist la Mitsubishi Corp. in Tokyo.
Un alt factor care ar fi putut influenta marirea preturilor a fost anuntul guvernului SUA ca rezervele de titei ale tarii au scazut cu 7,1 milioane barili in perioada 3-10 septembrie, aproape de patru ori mai mult decat estimarile analistilor, din cauza unei serii de furtuni care a intarziat importurile.
Intr-un comunicat al guvernului se arata ca rezervele totalizeaza, in prezent, 278,6 milioane barili, cel mai scazut nivel din luna februarie.
Pretul petrolului, aflat la doar 5,31 dolari sub recordul de 49,40 dolari, nu a fost influentat de decizia OPEC de miercuri de a ridica nivelul de productie cu un milion barili pe zi, pentru ca organizatia livra, oricum, cu 1,8 milioane de barili peste plafonul precedent.
Pretul petrolului la bursa din New York este cu 60% mai ridicat decat in urma cu un an. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO