Business Internaţional

Următoarele provocări ale UE vor fi geopolitice

Următoarele provocări ale UE vor fi geopolitice

Autor: Liviu Popescu

22.07.2014, 00:00 313

Riscurile geopolitice pot reprezenta o ameninţare la fel de gravă cum a fost criza euro pentru stabilitatea financiară din Europa, scrie editorialistul Simon Nixon pentru The Wall Street Journal. Jurnalistul consideră că până recent cele mai mari riscuri la adresa stabilităţii europene au fost cele interne, iar criza datoriilor din zona euro a declanşat tensiuni între şi în ţările membre şi în diferite momente păreau că vor duce la tulburări sociale grave. Acele riscuri încă nu au dispărut, dovada fiind alegerile europarlamentare din mai, care au adus câştiguri mari euroscepticilor. Însă în prezent cele mai mari riscuri pentru Europa sunt cele externe.

Recenta tragedie din Ucraina a mărit mizele conflictului dintre separatiştii pro-ruşi şi guvernul ucrainean. Britanicul consideră că dacă se va  dovedi că Moscova este implicată în doborârea avionului, răspunsul Europei ar trebui să fie unul dur. Totodată, liderii europeni trebuie să fie atenţi şi la tulburările politice din Turcia şi la instabilitatea tot mai accentuată de la graniţele Israelului, din Siria, Irak şi din teritoriilor palestiniene, şi cu toate că riscurile pe termen scurt pot fi gestionate, cele pe termen lung vor fi mult mai dificil de combătut. Revoltele din sudul şi estul Mării Mediterane creeză o criză a refugiaţilor, care ar reprezenta o problema politică majoră în special în Italia şi Grecia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24