Business Internaţional

Urmează Gala ZF 24 de ani, joi 24 noiembrie, ora 19.00. Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford, invitat special la Gala ZF din 24 noiembrie: Europenii se îndreaptă către un capitol dureros, dar sunt rezilienţi

Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford

Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford

Autor: Catalina Apostoiu

16.11.2022, 16:45 64

Europa se află sub o presiune mai mare decât în orice altă perioadă de după cel de-al doilea război mondial, scrie profesorul Ian Goldin într-o opinie publicată recent în Los Angeles Times.

O criză a energiei accelerată de războiul din Ucraina s-a transformat într-o calamitate economică generală cu implicaţii decenii de-acum încolo. Marele experiment al solidarităţii europene este testat. Sancţiunile impuse Rusiei func­ţio­nează, dar costul pentru Europa este uriaş.

Cu apropierea iernii, inflaţia sus­ţinută a preţurilor energiei va duce probabil la dobânzi din ce în ce mai mari, încetinind creşterea deja mo­destă şi punând presiune pe euro.

Pentru a îmblânzi inflaţia, BCE, ca şi Fed, încearcă să încetinească creşterea prin majorări succesive de dobânzi, cu riscul de a provoca rece­siunea. Totuşi, aceste majorări se do­ve­desc a fi un instrument ineficient. Cauza inflaţiei, scrie Ian Goldin, este externă economiilor naţionale.

Rezultatul va fi probabil un de­clin ajustat la inflaţie fără precedent al veniturilor la nivel mondial.

Războiul din Ucraina adânceşte provocările cu care se confruntă Europa, în opinia profesorului.

Multe dintre forţele care asal­tea­ză Europa se amplifică reciproc: criza energiei, inflaţia, inegalitatea econo­mică, dezechilibrele demografice, po­litica tensionată. Chiar şi aşa, a­vând în vedere modul în care uniu­nea a reacţionat şi reacţionează, e­xistă mai multe motive de optimism decât de disperare, susţine profesorul.

Pe frontul energiei, invadarea Ucrainei de către Rusia a accelerat tranziţia dinspre combustibili fosili şi a întărit angajamentul Europei de înjumătăţire a emisiilor de carbon până în 2030 şi atingere a obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

Războiul a împins în forţă Uniunea Europeană către o uniune energetică aşteptată de multă vreme, a dublat investiţiile în energie solară şi eoliană şi a dus la diversificarea surselor de energie dincolo de Rusia.

Faptul că Europa a înfruntat Rusia în pofida costurilor atestă maturitatea acesteia, în pofida suferinţei politice şi economice în creştere, scrie Ian Goldin. Pandemia a dus la intensificarea eforturilor de creare a unei uniuni fiscale şi a întărit puterile Comisiei Europene. Războiul din Ucraina se dovedeşte a fi un test politic şi economic din ce în ce mai dur, pe care însă Europa l-a trecut până acum. Uniunea Europeană se dovedeşte a fi printre cele mai de succes experimente din secolul 20, în opinia profesorului.

Europa s-a dovedit a fi remarabil de rezilientă şi hotărâtă. Chiar dacă îndură sacrificii dure şi scăderi ale veniturilor, europenii ştiu că ei şi lumea întreagă au nevoie ca măreţul lor experiment să reuşească.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO