Business Internaţional

Va ajunge fotbalul european atât de disperat încât să recurgă la limitarea salariilor după coronavirus?

Va ajunge fotbalul european atât de disperat încât să...

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2020, 00:05 270

În condiţiile în care unele cluburi de fotbal sunt într-o stare precară, o veche idee revine în actualitate: limitarea salariilor, scrie Deutsche Welle. Ar putea aceasta funcţiona în fotbalul european?

Când veniturile sunt în scădere puternică, după cum este cazul în prezent în contextul pandemiei, este normal ca mana­ge­rii să caute metode de reducere a costurilor, astfel că nu a fost decât o chestiune de timp până când cineva a venit cu ideea introducerii unei limite salariale. CEO-ul Bayern Mün­chen Karl-Heinz Rummenigge a declarat pentru Sky TV la finalul săptămânii trecute că nu ar „exclude“ posibilitatea lan­să­rii unei noi iniţiative de introducere a unei limite asupra câşti­gurilor jucătorilor, remarcând că discuţia ar fi una „inte­resantă“.

Ideea nu este una nouă, majoritatea ligilor importante din America de Nord implementând diverse limite cu decenii în urmă. Acestea tind să se aplice câştigurilor jucă­to­rilor individuali, dar şi cheltuielilor pe care un club le poate face pe întreaga echipă.

Limitele variază de la ligă la ligă şi au reguli complicate, însă ideea generală este de a ajuta cluburile şi ligile să rămână profitabile prin limitarea câştigurilor jucătorilor. Acestea ar fi de asemenea menite să ajute la crearea de paritate pentru că, teoretic, niciun club individual nu poate „cumpăra“ succesul cheltuind mai mult decât rivalele. Unii ar argumenta că limitele îngreunează eforturile de a alcătui o echipă capabilă să câştige titluri mulţi ani la rând, dar nu este cazul.

Pot fi „ocolite“ astfel de limite? Totul diferă de la ligă la li­gă, însă unele limite mai „blânde“ şi un alt instrument cu­nos­cut drept „taxa pe lux“ permit un anumit spaţiu de manevră cluburilor bogate.

Ar permite Uniunea Europeană astfel de limite? Cu libera circulaţie a persoanelor şi comerţului liber între ţările UE, orice implementare a unei limite ar trebui realizată la nivel european. Iar Bruxelles-ul nu agrează nicio măsură care aduce a încercare de restricţionare a competiţiei. Michel Platini, preşedinte al UEFA în perioada 2007-2015, a lansat mai multe propuneri în acest sens, dar fără succes.

„Este greu de spus dacă lucrurile stau diferit în prezent“, potrivit lui Rummenigge. „Aş fi pentru o încercare în acest sens măcar“, a declarat recent Christian Seifert, CEO al Ligii Germane de Fotbal, DFL.

Este evident însă că implementarea unei astfel de idei în fotbalul european nu ar fi o procedură simplă. Presupunând că măsura ar fi adoptată la nivel de UEFA, nu este clar cum ar varia limitele de la ţară la ţară într-o federaţie cu 55 de membre ale căror economii nu sunt nicidecum la fel de solide.

Chiar dacă toate echipele ar fi de acord, ar exista probabil în continuare pericolul ca echipele bogate din afara Europei să cheltuiască mai mult pentru a atrage unii dintre cei mai talentaţi jucători europeni.

Există mai apoi problema retrogradării şi promovării, o complicaţie care nici măcar nu există în America de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO