Business Internaţional

Va fi BCE forţată să şteargă o parte din cele 55 mld. euro pe care i le datorează Grecia?

Va fi BCE forţată să şteargă o parte din cele 55 mld. euro pe care i le datorează Grecia?

Autor: Gabriel Razi

26.01.2012, 00:09 1890

FMI face presiuni asupra oficialilor europeni pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să accepte să piardă o parte din cele 55 de miliarde de euro investite în obligaţiuni de stat greceşti, scrie Financial Times.

BCE a cumpărat obligaţiunile de stat emise de Atena sub valoarea de piaţă în cadrul unui program menit să prevină marginalizarea de către pieţele financiare a obligaţiunilor greceşti. Mai mult, BCE a acceptat să primească obligaţiuni ale statului elen sub formă de colateral în cazul împrumuturilor acordate băncilor greceşti cu probleme. Aceste obligaţiuni însă, care au randamente de peste 7%, vor genera profituri importante pentru BCE, în cazul în care economia elenă este readusă pe linia de plutire. Un oficial al FMI a negat însă că fondul face presiuni asupra BCE în privinţa tăierii datoriilor Greciei sau pentru a reinvesti profiturile obţinute din obligaţiuni înapoi în economia elenă.

La rândul lor, investitorii privaţi au început să devină din ce în ce mai iritaţi, în condiţiile în care BCE insistă ca sumele datorate să îi fie plătite în întregime, în contextul în care asupra băncilor care deţin obligaţiuni elene se fac presiuni pentru a accepta pierderi de 50% din valoare.

Charles Dallara, negociatorul-şef al băncilor cu autorităţile de Atena, a declarat că "toate părţile trebuie să îşi onoreze promisiunile", inclusiv BCE.

Deşi încă negociază de pe poziţii de forţă, oficialii BCE iau în considerare că ar putea fi nevoiţi să accepte pierderi. Spre exemplu, una dintre opţiuni ar fi ca BCE să accepte pierderi pentru obligaţiunile greceşti deţinute de băncile centrale ale ţărilor din zona euro.

Totuşi analizele FMI, care au determinat că bailout-ul din octombrie pentru Grecia va duce datoria la 130% din PIB şi nu la 120%, indică faptul că în final o bună parte din pierderi ar putea fi suportate tot de investitorii privaţi.

"Am spus întotdeauna că datoria nu trebuie să fie de peste 120% din PIB până în 2020. Cum ajunge Grecia sub această limită nu putem decide noi", a declarat Olivier Blanchard, economist-şef al FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels