Business Internaţional

Va relaxa BCE mai departe politica monetară? Analiştii spun că aceasta nu ar avea niciun efect

Va relaxa BCE mai departe politica monetară? Analiştii spun că aceasta nu ar avea niciun efect

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a recunoscut că posibilitatea ca dobânda să fie modificată a fost „îndelung discutată“ la reuniunea din decembrie a guvernatorilor, iar decizia de a o menţine la nivelul curent nu a fost în niciun caz unanim. Foto AFP

Autor: Radu Bostan

07.01.2013, 00:02 370

Joi, la prima şedinţă din acest an a Băncii Centrale Europene (BCE), întrebarea cea mai importantă este dacă instituţia va menţine mai departe dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%, scrie publicaţia franceză La Tribune. Luna trecută, BCE a decis să nu se atingă de dobânda cheie, deşi multe voci cereau reducerea acesteia chiar şi sub valoarea actuală, pentru a impulsiona economia euro după două trimestre consecutive de declin şi perspective slabe pentru anul 2013.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a recunoscut anterior că posibilitatea ca dobânda să fie modificată a fost "îndelung discutată" la reuniunea din decembrie a guvernatorilor, iar decizia de a o menţine la nivelul curent nu a fost în niciun caz unanimă.

Însă la momentul actual pare prematur ca BCE să adopte noi măsuri de relaxare monetară. În pofida faptului că dobânda cheie, cea care determină costul de împrumut, este ţinută la un nivel redus de mai multe luni, creditarea este îngheţată. Împrumuturile către sectorul privat în zona euro au scăzut în noiembrie 2012 pentru a şaptea lună consecutivă. Şi Yves Mersch, cel mai nou membru al consiliului BCE, a spus luna trecută că se opune unei noi reduceri a dobânzii cheie, pentru că nu ar avea niciun efect.

Ce-a fost mai rău a trecut?

Sunt totuşi semne că economia zonei euro îşi revine din recesiune. Indicele PMI, publicat de compania de cercetare financiară Markit, a atins maximul ultimelor nouă luni. Indicele măsoară achiziţiile efectuate de companii şi, astfel, activitatea economică din sectoarele, ţările sau regiunile pentru care este calculat.

Mai mulţi lideri europeni, între care preşedintele francez François Hollande şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, sunt de părere că greul crizei a trecut.

Membrii BCE sunt însă mai prudenţi. Deşi a recunoscut că zona euro este mai stabilă decât anul trecut, germanul Joerg Asmussen a avertizat că "eliminarea problemelor structurale şi ale competi­tivităţii va continua ani buni". "Riscurile încă există, situaţia este încă fragilă", a afirmat şi vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio.

Soluţiile trebuie să vină tot de la guverne

Analiştii se aşteaptă ca BCE să nu modifice dobânda joi, ci să-şi reînnoiască presiunile asupra guvernelor naţionale pentru a găsi o soluţie de ieşire din criza datoriilor.

"După ce a prevenit dezastrul în 2012 promiţând să facă orice pentru a salva euro, BCE va trebui să treacă şi la fapte în 2013", este de părere economistul Jonathan Loynes de la Capital Economics, citat de AFP. "Fără îndoială că Draghi va declara din nou că BCE este pregătită să utilizeze OMT (tranzacţii monetare directe) şi el ar putea da semne că este mai deschis ideii de reducere a dobânzii de politică monetară."

"În orice caz, Draghi va menţine, probabil, presiunea asupra guvernelor, subliniind din nou că BCE nu poate rezolva criza datoriilor din regiune de una singură", a conchis Loynes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO