Business Internaţional

Vara va întrerupe filmul creşterilor de dobânzi în zona euro şi SUA sau chiar îi va pune capăt. Dar până atunci dobânzile vor mai urca şi vor rămâne sus mult timp

Christine Lagarde, în prezent preşedinta BCE, distrându-se într-o vizită de serviciu pe vremea când conducea FMI.

Christine Lagarde, în prezent preşedinta BCE, distrându-se într-o vizită de serviciu pe vremea când conducea FMI.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2023, 22:00 275

Săptămâna aceasta va adu­ce un nou episod de creş­teri de dobânzi de la Ban­ca Centrală Euro­peană, cel mai probabil de un sfert de punct procentual. Va fi un nou pas prudent făcut de banca centrală a zonei euro în lupta cu o inflaţie care se încăpăţânează să stea sus şi, spun analiştii, vor urma şi alţii. Lupta nu se va încheia prea curând.

Şi Rezerva Federală americană va avea şedinţă de politică monetară săptămâna aceasta, dar pariurile pe ce va decide sunt împărţite. Însă toa­te indică un lucru: nici cea mai pu­ter­nică bancă centrală din lume nu s-a oprit din creşterea dobânzilor. Dacă nu va majora luna aceasta, o va face luna viitoare. Inflaţia încă puternică şi rezistenţa ridicată a pieţei muncii justifică dobânzi mai mari.

În zona euro s-a instalat recesi­u­nea, iar perspectivele se întunecă. Condiţiile economice se de­gra­dează. Consumul gos­po­dă­riilor frânează, o con­se­cinţă fiind înceti­nirea inflaţiei. Băncile în­chid robinetul cre­di­tă­rii. Acestea în­seam­nă că argumen­tele pen­tru noi majo­rări de do­bânzi din par­tea BCE se subţiază. Însă, spun analiştii de la ING, institu­ţia va ignora acest lucru.

Creşterile de dobânzi vor conti­nua. Inflaţia a coborât de la 7% în aprilie la 6,1% în luna mai, după a­proape un an de majorări de do­bânzi. Cea mai ridicată cotă a infla­ţiei a fost de 10,6% şi a fost atinsă în octombrie 2022. Ţinta BCE este de 2%, în continuare departe. Preşedin­ta BCE, Christine Lagarde, şi locote­nenţii ei au făcut clar că deciziile pri­vind dobânzile vor fi luate în funcţie de datele despre e­co­nomie şi pre­ţuri, iar traiectoria de până acum a preţurilor arată că lupta cu inflaţia va mai continua. De aceea, săptă­mâ­na aceasta BCE va majora dobânzile cu 25 de puncte de bază şi va ţine uşa deschisă pentru noi creşteri.

Deşi sunt semne că economiile zonei euro nu sunt atât de rezistente pe cât se credea, banca nu-şi permite să facă din nou greşeli. Paşii poate prea mari pe care i-a făcut când a dat startul creşterilor de dobânzi s-au datorat faptului că mult timp a crezut că inflaţia nu va fi de durată atât de mare şi a trecut la acţiune prea târziu. Acum, locotenenţii lui Lagarde par hotărâţi să lupte. BCE nu ar trebui să ezite să crească dobânzile după iulie dacă inflaţia rămâne ridicată, a spus recent Klaas Knot, membru în Con­siliul Guvernator al instituţiei.

El a explicat că BCE are nevoie de cel puţin încă doua majorări de câte 25 de puncte de bază în iunie şi iulie, dar după aceea „imaginea de­vine neclară“. În scenariul optimist, în iulie s-ar încheia ciclul creşterilor de dobânzi. Dar până acum inflaţia a tot luat BCE prin surprindere. Ga­briel Makhlouf, coleg cu Knot, a atenţionat că după ce dobânzile din zona euro vor atinge punctul de vârf, vor rămâne acolo o vreme.


După ce băncile centrale ale Canadei şi Australiei au surprins pe toată lumea reluând, după o pauză mare, creşterile, traderii cred acum că în SUA dobânzile vor urca mai sus şi vor rămâne sus mai mult timp decât se credea.


Comen­tariile sunt o reacţie la spe­culaţiile unor jucători de pe pie­ţele financiare că BCE va începe să reducă dobânzile spre sfârşitul anu­lui, scrie Reuters. În actualul ciclu de înăsprire a politicii monetare, institu­ţia a majorat dobânzile cu 375 de puncte de bază. Makhlouf crede că încă două majorări, mai mici, sunt posibile în iunie şi iulie. Isabel Schnabel, membră a boardului BCE, apreciază că majorările de dobânzi ar putea avea nevoie de mai mult timp decât de obicei pentru a-şi face efectele în economie. De ase­menea, efectele pot fi mai slabe. De vină ar fi penuriile de forţă de muncă din multe state europene.

În SUA, dezbaterile privind di­recţia dobânzilor sunt mai încinse. Aceasta şi pentru că din economie vin semnale mixte. Rata de ocupare a forţei de muncă este una sănătoasă, dar ultimele cifre au arătat că dis­po­nibilizările se înteţesc. Apoi, indus­tria pare să fi intrat în recesiune. De asemenea, inflaţia cedează prea lent. Pieţele iau în calcul o proba­bilitate mai mică de 30% ca Fed să majoreze dobânzile săptămâna asta.

Dar pentru o majorare în iulie, de 25 de puncte de bază, şansele sunt de 80%, potrivit ING. De asemenea, după ce băncile centrale ale Canadei şi Australiei au surprins pe toată lumea reluând, după o pauză mare, creşterile, traderii cred acum că în SUA dobânzile vor urca mai sus şi vor rămâne sus mai mult timp decât se credea, notează Financial Times. Astfel, se reduc şansele ca Fed să înceapă spre sfârşitul anului să ieftinească creditarea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO