Business Internaţional

Vârful fiscal va aduce în SUA mai multă durere decât s-a crezut până acum

Vârful fiscal va aduce în SUA mai multă durere decât s-a crezut până acum

Astăzi are loc cea de-a treia şi ultima confruntare publică dintre preşedintele Barack Obama şi contracandidatul său din cursa pentru alegerile prezidenţiale de pe 6 noiembrie. Dacă în a doua confruntare, câştigată de Obama, cei doi au evitat elegant să trateze în detaliu problemele economiei, cea de astăzi se va axa pe politica externă. Miza este atragerea alegătorilor care sunt încă nehotărâţi. AFP/ Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

22.10.2012, 00:04 1141

Pe măsură ce SUA se apropie de ceea ce americanii numesc "vârful fiscal", un pachet de reduceri auto­mate de cheltuieli şi majorări de taxe, Wall Streetul devine tot mai îngrijorat ca impactul va fi mai grav decât s-a crezut până acum, dar investitorii nu sunt conştienţi de acest pericol.

Printre cei care alimentează te­merile se numără Bank of America Merrill Lynch, una dintre cele mai mari bănci americane, care crede că atingerea vârfului fiscal la sfârşitul anului va impinge economia într-o recesiune mai profundă decât s-a estimat. "Vârful fiscal afectează econo­mia prin crearea de incerti­tudine şi impunerea austerităţii. Dacă ră­mânem dincolo de vârful fiscal pentru mai mult timp, este probabil să intrăm în recesiune", a arătat Ethan Harris, economist la Bank of America.

În lipsa unor acţiuni din partea congresmenilor, anul viitor vor expira o serie de scutiri de taxe adop-tate pe vremea administraţiei Bush şi vor fi introduse noi contribuţii pentru asigurări de sănătate, cât şi o contribuţie de 2% plătită de angajaţi pentru asigurări sociale.

De ase­menea, ajutoarele de şomaj acordate de guvernul federal vor fi reduse şi mai multe programe guverna­mentale vor avea bugete mai mici.

Totuşi, majoritatea investito­rilor americani nu conştientizează încă efectele acestei înăspriri fiscale, potrivit unui sondaj al BoA. Mulţi ad­ministratori de fonduri de inves­tiţii sunt optimişti că grupurile adversare din Congres vor cădea de acord asupra măsurilor necesare pentru ca economia să evite co­lapsul, măcar temporar.

Biroul pentru buget al Congre­sului estimează că economia SUA se va contracta cu 1,3% în primul semestru al anului viitor şi va creşte cu 2,3% în al doilea semestru pe măsură ce economia absoarbe şo­curile "căderii".

Analiştii băncii JPMorgan apre­ciază că "vârful fiscal" va tăia un punct procentual de la creşterea eco­nomică a Statelor Unite în următorul an, peste jumătate de punct fiind doar efectul introducerii contribu­ţiilor sociale de 2%. Banca se aşteaptă ca scutirile de impozite din era Bush să fie prelungite, dar nu şi pentru persoanele cu venituri foarte mari. Ajutoarele de şomaj, acordate celor 12 milioane de persoane din evidenţa Departa­mentului Muncii, vor supravieţui şi ele discuţiilor congresmenilor, deşi vor fi probabil "mai puţin gene­roase".

Totuşi, unii experţi, precum cei ai băncii Credit Suisse, cred că "vârful" nu prezintă un pericol atât de mare. Analistul Andrew Garth­waite arată că încrederea consuma­torilor în eco­nomia americană a crescut, chiar dacă încrederea com­pa­niilor a scă­zut. "În mod ironic, teama de vârful fiscal ar putea fi un pericol mai mare pentru creşterea economică decât politica fiscală însăşi", notează el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO