Business Internaţional

Varsovia vrea sa privatizeze industria extractiei de carbune

13.12.2004, 00:00 23

Guvernul polonez este asteptat sa aprobe un plan de privatizare pentru o parte a industriei de extractie a carbunelui, puternic subventionata de stat, scrie Financial Times. Conducerea poloneza incearca sa profite astfel de cresterea recenta a pretului carbunelui la nivel mondial, pentru a se descotorosi de o povara imensa pentru bugetul de stat.


Planul prevede listarea la bursa a producatorului de carbune Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW) in prima jumatate a anului viitor. O alte companie, Katowicki Holding Weglowy, este pregatita pentru vanzarea catre un potential investitor. Mina de carbune Bogdanka va fi asociata cu centrala electrica Elektrownia Kozienice, urmand ca ansamblul rezultat sa fie privatizat tot prin piata de capital.


"Incercam sa profitam de situatia actuala de pe piata carbunelui", a declarat Dariusz Marzec, ministrul adjunct de finante. Cu toate acestea, perspectiva vanzarii celui mai mare si a celui mai ineficient producator de carbune din Polonia, Kompania Weglowa (KW), este inca indepartata. "Kompania Weglowa trebuie privatizata pe termen lung, deoarece procesele de restructurare la aceasta companie sunt mult mai complexe decat la alte companii", a declarat Roman Palac, specialist al Bancii Mondiale pentru industria poloneza a carbunelui.


Banca Mondiala a imprumutat deja guvernului polonez 525 de milioane de euro pentru restructurarea industriei carbunelui si este pregatita sa imprumute si mai mult pentru finalizarea procesului. Revitalizarea piatei carbunelui, determinata in special de cererea puternica din partea Chinei, le-a adus producatorilor polonezi de carbune rezultatele cele mai bune din ultimii ani. Pentru primele 10 luni ale acestui an, sectorul a inregistrat profituri de 405 milioane de euro, fata de pierderi de 525 de milioane de euro pentru aceeasi perioada a anului trecut. Aproximativ 310 milioane de euro din acet profit vine din partea JSW, la care restructurarea este in faza cea mai avansata.


Mult timp, carbunele a avut o importanta uriasa pentru economia Poloniei. In perioada comunista, cei peste 400.000 de mineri polonezi erau sarbatoriti ca fiind pilonii clasei muncitoare si aveau salarii foarte mari. Exporturile de carbune erau o sursa importanta de valuta. Dupa caderea comunismului, importanta carbunelui s-a redus, acesta aducand doar 2% din PIB-ul Poloniei. In ultimii 13 ani, guvernele au incercat sa implementeze reforme in acest sector. Au fost reduse 300.000 de locuri de munca si au fost inchise 30 de mine.


Anul trecut, guvernul a absorbit datoriile de 4 miliarde de euro ale industriei carbunelui. Cu toate acestea, KW are in continuare datorii de 1 miliard de euro. Guvernul a acordat recent companiei subventii de recapitalizare in valoare de 215 milioane de euro, insa nu va mai putea continua sa acorde astfel de subventii deoarece Polonia este acum membra UE. Planul de reforma al guvernului prevede continuarea rentabilizarii si efectuarea de noi disponibilizari. Scopul final este debarasarea bugetului de stat de povara industriei miniere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO