Business Internaţional

Veste bună din America: Decretul anti-imigraţie al lui Trump a fost blocat temporar

Veste bună din America: Decretul anti-imigraţie al lui...

Autor: Raluca Manga

04.02.2017, 12:32 409

Un judecător federal din Seattle a acordat, vineri, un ordin de restricţie temporară valabil la nivel naţional, prin care blochează măsura luată de Donald Trump ce presupune interzicerea pe teritoriul SUA timp de 90 de zile cetăţenilor provenind din şapte state cu populaţie majoritar musulmană.

Ordinul de interdicţie temporară al judecătorului James Robart este valabil te întreg teritoriul Statelor Unite, pe perioada în care o plângere depusă luni de către procurul general din Washington, Bob Ferguson, este examinată, potrivit presei americane.

"Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcare preşedintele", a spus Bob Ferguson, citat de site-ul postului CNN.

Casa Albă a calificat într-o primă fază această decizie judecătorească ca fiind una "scandaloasă". Aceasta a promis vineri că va lua măsuri împotriva acestui odrin "scandalos", anunţând că va încerca să suspende de urgenţă ordinul judecătorului şi să repună în funcţie ordinul preşedintelui, pe care l-a calificat "legal" şi "adecvat", potrivit The New York Times. Într-un comunicat revizuit şi difuzat ulterior, cuvântul "scandalos" este omis, scrie The New York Times.

"Cât mai curând posibil, Departamentul de Justiţie intenţionează să depună un document care să prevadă suspendarea de urgenţă a acestui ordin scandalos şi să vină în sprijinul ordinului preşedintelui, despre care credem că este legal şi potrivit. Ordinul preşedintelui are rolul de a proteja ţara şi el are autoritatea contituţională şi responsabilitatea de a proteja poporul american", a anunţat Casa Albă într-un comunicat, citat de site-ul postului CNN.

Companiile aeriene care nu le permiteau pasagerilor să se îmbarce în avioane care zburau spre Statele Unite au fost anunţate de către Guvern printr-o conferinţă telefonică să înceapă să le permită acestora să zboare, potrivit unei persoane familiare cu acest caz, citată de The New York Times. Cu toate acestea, Administraţia Trump ar putea din nou să interzică accesul pe teritoriul SUA al acestor călători dacă va fi suspendat ordinul judecătorului, comentează publicaţia.

Guvernul federal susţinea că trebuie să protejăm Statele Unite de indivizi provenind din acest ţări, şi nu există nimic care să vină în sprijinul acestei afirmaţii, a spus judecătorul James Robart.

"Ceea ce vedem aici este reacţia tribunalelor împotriva restricţiei neconstiuţionale pe care a impus-o Trump", a spus Omar Jadwat, director al Proiectulului privind drepturile imigrantilor, din cadrul organizaţiei A.C.L.U. (American Civil Liberties Union).

Judecătorul Robart a împiedicat temporar Administraţia Trump să aplice două părţi din ordinul lui Trump: interzicerea intrării pe teritoriul SUA timp de 90 de zile a cetăţenilor provenind din şapte state cu populaţie majoritar musulmană (Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Iran, Siria şi Yemen) şi limitarea primirii refugiaţilor, inclusiv "orice acţiune care prioritizează cererile refugiaţilor care fac parte din anumite minorităţi religioase".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO