Business Internaţional

Vestile bune au impins in sus bursele si moneda euro

11.04.2010, 23:04 12

Actiunile cotate pe bursele europene si americane au urcatpentru a sasea saptamana consecutiva, marcand cel mai lung sir decastiguri din ultimul an, in conditiile in care un raport privindsituatia pietei muncii din Statele Unite a indicat faptul caeconomia ar putea incepe sa-si revina, in timp ce temerile privindextinderea crizei datoriilor din Grecia catre alte tari s-au maitemperat, scrie Bloomberg.

Si moneda euro a reusit sa se aprecieze usor in sedinta devineri, inregistrand un avans de 1% in raport cu dolarul, pana laun curs de schimb de 1,33290 $/€ .

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a inregistrat saptamanatrecuta o crestere de 0,8%, pana la 269,74 puncte, iar de lainceputul anului a urcat cu 6,2%, atingand cel mai ridicat nivel dedupa septembrie 2008. Si indicii nationali din 15 pietevest-europene au afisat crestere saptamana trecuta. Astfel,indicele german DAX si cel francez CAC 40 au avut un avans de 0,2,respectiv 0,4%. Indicele britanic FTSE 100 a marcat o crestere de0,5%.

La polul opus, indicele elen ASE a coborat cu 5%, acesta fiindcel mai puternic declin saptamanal din ultimele doua luni. Pietelebursiere europene au fost inchise in prima zi a saptamanii trecute,pentru sarbatorile pascale.

Pe malul stang al Atlanticului, Standard & Poor's 500 acrescut cu 1,4%, pana la maximul ultimelor 18 luni, in timp ceindicele Dow Jones Industrial Average a reusit sa depaseasca pragulde 11.000 de puncte pentru prima oara dupa septembrie 2008. "Inconditiile in care este fixata o plasa de siguranta, pietele incepsa-si revina. Cei care se ocupa cu speculatiile se uita la pachetulde salvare (destinat Greciei - n.red.) si isi spun ca plasa desiguranta a fost pusa in locul in care trebuia", a declarat EricTeal, directorul departamentului de investitii din cadrul FirstCitizens BancShares.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO