Business Internaţional

Viitorii comisari europeni, obligati sa-si faca publice activele financiare

21.09.2004, 00:00 18

Toti membrii viitoarei Comisii Europene vor fi nevoiti sa-si faca publice activele financiare inainte de a-si prelua atributiile in luna noiembrie, arata EUobserver.
Termenul limita cu privire la depunerea declaratiilor respective nu a fost stabilit inca. Totusi, conform purtatorului de cuvant al presedintelui viitoarei Comisii, Jose Manuel Barroso, declaratiile ar putea fi publicate inainte de audierile din cadrul Parlamentului European, ce vor avea loc in perioada 27 septembrie-8 octombrie.
Comisarii europeni vor fi nevoiti sa-si publice istoria financiara pe o durata de 10 ani si sa raporteze in acelasi timp activele detinute de sotii, sotiile sau partenerii lor.
Cel mai revelator raport va fi probabil cel al lui Neelie Kroes, noul comisar pe probleme de competitie, conform Financial Times. Unele din declaratiile fostului ministru olandez al Transporturilor ar putea fi supuse analizei pe fondul participatiilor anterioare ale acesteia in cadrul sectorului afacerilor, conform unei opinii interne a Comisiei obtinute de catre Financial Times.
Kroes, ce a fost membra a consiliilor de administratie ale mai multor compaii europene, cum ar fi Volvo si Thales, a renuntat la mai multe pozitii la inceputul acestei luni pentru a evita acuzatii referitoare la existenta unor conflicte de interese.
Viitorul comisar european pe probleme de agricultura, Mariann Fischer Boel, se va confrunta si ea probabil cu o situatie similara, referitoare la existenta unor conflicte de interese. Conform ziarului danez Politiken, Fischer nu a dezvaluit pana acum faptul ca detine un pachet de actiuni in cadrul unei companii din domeniul cresterii porcilor, din Rusia.
Fischer Boel a declarat in weekend ca nu mentionase existenta acestei participatii pentru ca sotul ei s-a retras din cadrul companiei dupa ce ea a fost numita la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO