Business Internaţional

Viitorul Europei de Est stă în alianţele regionale: „Împreună suntem mai puternici, avem o voce mai puternică“

Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Deputaţilor: „Dacă ne aliem cu Polonia, vom fi cu adevărat puternici”.

Foto Bogdan Cojocaru

Autor: Bogdan Cojocaru

08.09.2013, 21:05 523

Într-o Uniune Europeană în care balanţa puterii înclină spre vest, şansa Europei de Est stă într-o alianţă regională care să încurajeze dezvoltarea şi integrarea regiunii, este concluzia la care au ajuns mai mulţi politicieni est-europeni prezenţi la a 23-a ediţie a Forumului Economic din oraşul polonez Krynica, recunoscut ca „Davosul“ Estului.

Forumul a avut o conferinţă special dedicată „Europei Carpaţilor“, încurajării formării unor alianţe între ţările est-europene. La propunerea reprezentan­tului României, preşedintele Comisiei pen­tru Afaceri Externe a Camerei De­putaţilor Laszlo Borbely, participanţii la conferinţă au adoptat un memorandum în care se angajează, printre altele, să facă eforturi pentru formarea unei Adunări Interparlamentare a Europei Centrale şi de Est care să devină un forum permanent al cooperării între parlamentele din regiune. „Avem nevoie de alianţe pentru că în UE avem interese comune“, a  explicat Borbely. De remarcat este că el a fost singurul reprezentant al României la aceste discuţii, cu toate că pe teritoriul României se află 30% din munţii lanţului carpatic. Spre compa­raţie, Polonia a avut 14 reprezentanţi, Ucraina patru şi Ungaria trei.

Participanţii au subliniat că la baza strategiei carpatice ar trebui să stea transporturile şi dezvoltarea infrastructurii - pentru că acestea îmbunătăţesc circulaţia şi comunicarea, turismul şi protecţia resurselor naturale. Ei au remarcat că între Franţa şi Germania există la fiecare trei kilometri câte un punct de trecere, pe când în regiunea noastră distanţa este de 20 – 100 de kilometri.

Din partea Slovaciei, parlamentarul Magdalena Vasaryova atras atenţia că una din cele mai mari probleme ale regiunii este că naţiunile nu sunt interesate unele de altele, că ţările au prea puţine drumuri care să le lege direct şi prea puţine conexiuni energetice.

„Concurăm pentru investiţiile străine, ne luptăm feroce pentru banii străinilor. De aceea trebuie să înţelegem că viitorul ne va judeca, că generaţia viitoare va spune: Înnebuniseră, au vrut bani doar pentru ei“, a spus ea.

Peter Stracar, CEO al grupului american industrial General Electric pentru Europa Centrală şi de Est, a declarat pentru corespondentul Ziarului Financiar la forumul de la Krynica că „împreună suntem mai puternici, avem o voce mai puternică“, făcând referire la Europa Centrală şi de Est.

 

GE: „Axaţi-vă pe inovaţie şi construiţi pe ce aveţi deja, dar mai deştept”

Într-o conferinţă separată, cu tema „Ce va încuraja renaşterea economică în Europa Centrală şi de est”, Peter Stracar, CEO-ul pentru Europa Centrală şi de Est al General Electric, a explicat că şansa regiunii stă în inovaţie, cu ajutorul căreia să contruiască pe bazele care există deja pentru a deveni mai competitivă. El a dat exemplu o uzină de avioane din Cehia, singura din Europa în care GE produce motoare de avioane.

„Economia este stimulată de competitivitate. Ponderea industriei producătoare în economie este mai mare în ECE decât în restul Europei. Avem nevoie de o industrie avansată, bazată pe inovaţie”, a spus CEO-ul GE, subliniind că educaţia trebuie să se alinieze cerinţelor industriale actuale. El a notat, de asemenea, că pentru a creşte uniform, Europa de Est are nevoie de cooperare, atât între ţări, cât şi între autorităţi şi instituţii.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, a insistat pe întărirea sectorului IMM-urilor, deoarece acestea asigură stabilitatea pe termen lung.  Günter Verheugen, fostul comisar UE pentru extindere, a subliniat că atât la nivelul UE, cât şi în ţările Europei de Est trebuie rezolvată problema suprareglementării, care face ca uneori dezvoltarea unui sector să fie împiedicată de reguli chiar conflictuale (de multe ori legate de mediu), şi a birocraţiei.

Verheugen consideră, de asemenea, că trebuie schimbat modul în care sunt cheltuiţi banii.  „Dacă aş fi un tiran – a explicat el – aş cheltui mai mulţi bani europeni pe proiecte mari de infrastructură, de energie sau internet. Nu cred că ar fi foarte folositor să laşi banii contribuabililor pe mâna unei companii pentru construirea unei fabrici”, a spus el.

Bogdan Cojocaru, Krynica

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO