Business Internaţional

Viitorul guvern de la Londra se va lupta cu un deficit de 12% din PIB

07.05.2010, 00:00 17

Alegerile din Marea Britanie, ce au avut loc ieri, vin intr-operioada in care starea economiei este cel mai fierbinte subiect.Lupta din acest an este stransa si, potrivit sondajelor de opiniefinale, niciun partid nu va reusi sa obtina in acest an majoritateaparlamentara. La start s-au inscris ca de obicei Conservatorii,condusi de David Cameron, Laburistii lui Gordon Brown si Liberal -Democratii, partidul lui Nick Clegg, care desi niciodata nu areusit sa castige puterea in regat, pare a fi un pion important petabla de sah a alegerilor actuale.

Rezultatele au fost facute publice dupa inchiderea editiei. Dacain alti ani, cu ocazia altor alegeri se preconizau castigatorii, deaceasta data liderii partidelor nu au reusit sa ii convinga pevotanti, "distrasi" de situatia economica a tarii.

Circa 44 de milioane de britanici sunt asteptati la urne pentrua decide cine vor fi cei care vor castiga cele 649 decircumscriptii din totalul de 4.000 de candidati inscrisi in ceamai imprevizibila cursa din ultima generatie. Potrivit sondajelorde opinie finale, Conservatorii se afla cu 6% pana la 9% in fataLaburistilor.

Daca rezultatele nu vor fi diferite de estimari, PartidulConservator va fi cel mai important partid din Camera Comunelor,dar nu va reusi sa detina controlul camerei. Surpriza cea mai mareo constituie insa Liberal-Democratii, partidul aflat mereu in umbracelor doi mari. In acest an ei vin puternic din urma, ajutati desarmul liderului Clegg. Potrivit sondajelor, voturile vor fidistribuite astfel: 36% din voturi vor merge la Conservatori, 28%vor fi obtinute de Laburisti si 27% de Liberal-Democrati. Acestecifre sunt insa putin ilustrative, in conditiile in care insistemul de vot uninominal se aplica regula "castigatorul iatot".

In conditiile in care Marea Britanie se afla in randul verigilorslabe ale Uniunii Economice, cu un deficit bugetar estimat la 12%in 2010, alegerile parlamentare au fost precedate de campaniielectorale pline de promisiuni.

Primul-ministru Gordon Brown transmite votantilor ca doarLaburistii pot garanta revenirea economiei din criza. Potrivit lui,Marea Britanie va iesi mai puternica din recesiune anul viitor."Uniunea Europeana a confirmat ca anul viitor economia MariiBritanii va avea cea mai buna rata de crestere, daca suntcontinuate politicile noastre. Dar acest lucru nu se va intampladecat daca politicile initiate de noi sunt duse mai departe". Elpromite de asemenea crearea de locuri de munca si injumatatireadeficitului pana in 2014.

Cameron promoveaza ideea unei "tari mai bune, mai puternice" subconducerea conservatorilor. El a facut apel la saraci si lamuncitorii din sectorul public, care de cele mai multe ori isiofera votul laburistilor.

"Vreau ca oamenii sa stie ca da, vor fi necesare masuri dure,insa in drumul nostru spre mai bine vom avea grija de cei saraci,de cei dezavantajati si de batrani".

Liderul liberal-democratilor are un mesaj mai subtil, insa lafel de puternic: "Nu cedati presiunilor celor doua partide".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO