Business Internaţional

Viitorul incert al Northern Rock ii afecteaza pe britanicii din regiunea Newcastle

11.02.2008, 19:53 18

In urma cu mai putin de un an, Northern Rock era una dintre bancile cele mai de succes din Marea Britanie si motorul cresterii economice a regiunii Newcastle, dupa ce aceasta a fost grav afectata de colapsul industriei miniere si navale din anii '70.
In septembrie anul trecut, banca a fost grav afectata de criza creditelor subprime din Statele Unite, iar acum se afla in pragul nationalizarii daca nu va fi cumparata in scurt timp, scrie International Herald Tribune.
"Nationalizarea Northern Rock ar fi o lovitura grea atat pentru noi, cat si pentru regiunea Newcastle", a declarat Robin Ashby, unul dintre actionarii bancii, stabilit in Newcastle. "Northern Rock era una dintre companiile salvatoare ale regiunii", a adaugat Ashby, care din septembrie pana acum a vazut cum actiunile pe care le detinea in cadrul bancii au scazut de la 10.000 de dolari la mai putin de 500 de dolari.
Conducerea bancii, impreuna cu oficialii britanici vor lua o hotarare cel mai devreme pana la jumatatea lunii februarie in legatura cu cele doua propuneri de preluare a Northern Rock venite din partea Virgin Group si a fondului de investitii Olivant Advisers. In timp ce guvernul britanic este nerabdator sa-si recupereze cele peste 25 de miliarde de lire sterline (33 de miliarde de euro) acordate in regim de urgenta bancii de catre banca centrala, cei
2,6 milioane de locuitori ai regiunii se intreaba ce se va intampla cu economia din zona.
Northern Rock, care isi are sediul central in Newcastle, nu este doar una dintre cele mai mari banci ipotecare din Marea Britanie, ci si una dintre companiile cu cei mai multi angajati din regiune. Banca este implicata in tot felul de activitati de sponsorizare, printre care echipa de fotbal Newcastle United, precum si cluburile de basket, cricket si rugby afiliate acesteia. Prin fundatia sa, Northern Rock finanteaza o multime de proiecte de caritate, teatre, centre culturale, si proiecte pentru educarea si formarea tinerilor. Cresterea bancii s-a resimtit cel mai bine in dezvoltarea orasului. Numeroase cladiri de birouri au fost contruite intre Newcastle si Gateshead, zone care au fost lasate in paragina imediat dupa colapsul industriei navale din regiune.
Alaturi de cladirile medievale din Newcastle, au aparut cladiri noi, precum media center-ul Gateshead Sage si Gateshead Millennium Bridge. Populatia din Newcastle, care in urma cu 30 de ani era lovita de saracie si somaj, acum inregistreaza unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din Europa, conform statisticilor Comisiei Europene.
In ultimii zece ani, Northern Rock a donat pentru dezvoltarea regiunii peste 175 de milioane de lire (233 de milioane de euro), adica aproximativ 5% din profitul companiei.
Inca din 1997, de cand Northern Rock s-a listat la bursa, banca si-a propus sa finanteze dezvoltarea regiunii. Insa din cauza crizei financiare, Northern Rock a fost nevoita sa reduca in mod drastic finantarile pentru acest an, ceea ce va avea "un efect devastator asupra comunitatii din regiune", a declarat Dawn Cranswick, director al The PNE Group, o organizatie de consultanta nonprofit, sponsorizata de Northern Rock. Colapsul bancii nu numai ca va afecta situatia financiara a orasului si a regiunii inconjuratoare, dar va avea un efect negativ si asupra moralului comunitatii. Sid Matthews, in varsta de 75 de ani si originar din Newcastle, este de parere ca locuitorii orasului sunt puternic atasati de banca britanica, mai ales pentru ajutorul dat de aceasta in timpul grevelor minerilor din anii '70 si '80. La vremea aceea, regiunea de nord-est a Marii Britanii era intens exploatata minier, forta de munca fiind extrem de calificata in acest sens, ceea ce a dus la dezvoltarea regiunii. Insa pe fondul unei deteriorari economice si a planurilor guvernului de a inchide cateva din minele neprofitabile, s-a ajuns la o serie de greve care au afectat serios regiunea. Northern Rock s-a aratat dispusa sa acorde credite ipotecare chiar si minerilor disponibilizati. In cele din urma sindicatul minerilor din Marea Britanie s-a vazut nevoit sa cedeze in fata guvernului Thatcher, ceea ce a dus la inchiderea a numeroase mine si implicit la cresterea somajului si a saraciei. "Era un dezastru total in urma cu 30 de ani", a declarat Paul Benneworth, profesor in cadrul Newcastle University. "Exista sentimentul ca nimic nu mai poate exista dupa aceasta criza", a incheiat el.
Northern Rock a ajutat la reconsolidarea economica a regiunii prin crearea de noi locuri de munca, a continuat Benneworth. In 2006, banca a inregistrat cea mai buna performanta bursiera dintre toate celelalte banci britanice.
"Northern Rock a realizat mai degraba o functie simbolica foarte importanta, deoarece a reusit sa inlocuiasca industria miniera cu una financiara", a declarat David Byrne, profesor in cadrul Durham University.
In mod ironic, inca odata soarta unei industrii extrem de importante pentru regiunea Newcastle se afla in mainile guvernului britanic. Premierul Gordon Brown, cu atat mai mult cu cat in regiune se afla un numar considerabil de simpatizanti ai partidului laburist, va avea dificiala misiune de a gasi o solutie pentru Northern Rock. Va trebui sa gaseasca echilibrul intre pastrarea celor 6.000 de locuri de munca pe care le reprezinta Northern Rock si reducerea costurilor de la buget.
Criza bancii britanice este vazuta deja ca o rusine pentru guvernul Brown care in campania electorala s-a mandrit cu competenta sa economica, iar nationalizarea le va reaminti in mod sigur locuitorilor din Newcastle de crizele din anii '70. Cu toate acestea, Brown a declarat ca nationalizarea bancii reprezinta ultima solutie in cazul in care nu se va gasi nicio companie interesata de preluarea bancii care sa respecte criteriile date. Nationalizarea ar insemna pentru actionarii Northern Rock reducerea considerabila a veniturilor.
Mary Atkinson, o pensionara din Newcastle, actionara in cadrul Northern Rock, a declarat ca prefera ca banca sa nu fie nationalizata, pentru ca guvernul va conduce compania ca pe o "organizatie-schelet".
Benneworth este de aceasi parere. "Odata trecuta sub conducerea guvernului, orice afacere sufera o moarte inceata dar sigura, deoarece statul este in mod normal reticent la ideea de investitie", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO