Business Internaţional

Vin cinci ani de foc pentru Grecia în care are de plătit datorii de 200 mld. €

Vin cinci ani de foc pentru Grecia în care are de plătit datorii de 200 mld. €

Foto Netfalls-Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

06.07.2011, 00:06 957

În următorii cinci ani, în care economia va fi afectată demăsurile de austeritate dure adoptate de guvern, Grecia are deplătit obli­gaţiuni care ajung la scadenţă în valoare de aproape200 mld. euro, conform Bloomberg.

2015 va fi cel mai greu an pentru executivul de la Atena pentrucă atunci trebuie plătite datorii în valoare de peste 74 mld. euro,adică echivalentul a 30% din PIB-ul estimat de FMI.

Având în vedere că singura soluţie pe termen lung găsită până înprezent de către guvernul elen şi creditorii internaţionali aistatului pentru repunerea pe picioare a finanţelor greceşti constăîn aplicarea unor programe dure de austeritate ce includ majorăride taxe şi reduceri de salarii, este greu de crezut că economia vadeveni suficient de puternică pentru a acoperi datoriile. În acestcaz, implicarea sectorului privat în salvarea Greciei pareinevitabilă pentru a preveni falimentul statului.

Pentru că primul program de salvare nu are efectelescontate, respectiv recâştigarea încrederii investitorilor astfelîncât statul elen să poată reveni pe pieţele financiare în 2012,oficialii europeni lucrează la elaborarea unui nou plan de salvarecare va cuprinde, pentru prima dată, o contribuţie din parteainvesti­torilor privaţi, mai precis o rostogolire a datoriiloracestora. Dar tocmai acest element cheie s-a lovit recent decriticile unei importante agenţii de evaluare financiară,Standard&Poor's, care a avertizat că variantele existente aleimplicării sectorului privat vor fi considerate drept defaultdeoarece deţinătorii obligaţiunilor ar primi mai puţin decât li s-apromis la achiziţia titlurilor.

Acţiunea agenţiei de rating a atras însă criticile europenilor.Ewald Nowotny, membru în consiliul BCE, a declarat că agenţiile derating americane sunt mult mai dure în privinţa contribuţieisectorului privat la bailout-ul Greciei decât au fost în altecrize, făcând referire la cazul unor state sud-americane, potrivitagenţiei de presă Thomson Reuters. El a reiterat că intrareaGreciei în incapacitate de plată trebuie evitată şi că cel puţinunele bănci creditoare ale statului elen sunt pregătite să ajute lastabilizarea situaţiei. Oficialul a subliniat însă că întregprocesul este îngreunat de către agenţiile de rating.

BCE a pus soarta Greciei în mâinile agenţiilor de rating când aavertizat în luna mai că nu va accepta ca garanţii de la băncilegreceşti obligaţiuni suverane elene dacă acestea au rating dedefault.

Pe de altă parte, S&P şi Fitch ar putea permite BCE săsprijine rostogolirea datoriilor greceşti anun­ţând că ratingul dedefault va fi parţial şi temporar. De asemenea, s-ar putea ca BCEsă accepte în continuare obligaţiuni elene ca garanţii pentruîmprumuturi până când toate marile agenţii de rating ar declaraGrecia în incapacitate de plată, a afirmat o sursă din sectorulfinanciar pentru Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO