Business Internaţional

Volkswagen a devenit cea mai mare companie europeana dupa valoarea bursiera

Volkswagen a devenit cea mai mare companie europeana dupa valoarea bursiera

Oficialii Porsche au anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze participatia in cadrul VW pana la 75% (Foto: Reuters)

28.10.2008, 17:55 149

Compania germana Volkswagen a devenit cea mai mare companie europeana dupa valoarea de piata pe fondul anuntului Porsche privind un plan de a-si majora participatia detinuta in cadrul producatorului auto, ceea ce a impulsionat cererea venita de pe segmentul operatiunilor de short-selling, scrie Bloomberg.

Valoarea actiunilor Volkswagen a urcat cu 273 de euro, sau 53%, fiind tranzactionate la 793 de euro ieri la jumatatea sedintei bursei din Frankfurt. Oficialii Porsche au anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze participatia in cadrul producatorului auto pana la 75%, ceea ce a determinat investitorii short-sell sa cumpere masiv actiuni in incercarea de a-si inchide pozitiile detinute.
Valoarea de piata a Volkswagen s-a majorat de sase ori anul acesta, ajungand la 195 mld. euro, peste capitalizarea inregistrata de Nestle si British Petroleum, cele care detineau primele pozitii pe piata bursiera europeana. Pentru scurt timp, in debutul sedintei de tranzactionare de ieri, Volkswagen a detinut primul loc in topul celor mai mari companii la nivel mondial, ajungand la o capitalizare de 294 mld. euro (367 mld. dolari) peste valoarea de piata de 343 mld. dolari a companiei petroliere americane Exxon Mobil.
Aprecierea semnificativa a pretului titlurilor companiei germane vine in conditiile in care majoritatea companiilor incluse in indicele bursier DAX au inregistrat scaderi pe fondul amplificarii temerilor privind accelerarea turbulentelor economice globale.
"Unul dintre elementele pe care le implica spiritul gregar al investitorilor din segmentul de short-selling este acela ca se pot incasa foarte multi bani intr-un timp foarte scurt", a declarat Ed Oliver, consultant in cadrul Spitalfields Advisors. "Pericolul consta insa in faptul ca poti pierde toti acesti bani in momentul in care incerci sa-ti inchizi pozitia. Si asta pentru ca in cazul acestor tranzactii nu exista nicio limita", a adaugat el.
Aproximativ 12,9% din actiunile VW erau tranzactionate prin intermediul banilor imprumutati, cea mai mare parte a unor asemenea investitori activand pe segmentul de short-selling, potrivit informatiilor companiei londoneze de cercetare Data Explorers.
Porsche a anuntat ca si-a majorat participatia in cadrul producatorului de la 35% la 42% si ca detine optiuni de achizitionare a inca 31,5% din actiunile VW. "Porsche se indreapta spre un acord de dominare (o prevedere speciala stipulata de legea germana - n. red.), ceea ce a generat panica in randul investitorilor din segmentul de short-selling", a declarat Horst Schneider, analist al HSBC Holdings din Duseldorf.
HSBC a revizuit in crestere ratingul actiunilor VW, de la "subperformant" la "neutru". "Evolutia actiunilor va fi generata mai degraba de incercarea short-sellerilor de a-si acoperi pozitiile doar de indicatorii fundamentali", a adaugat Schneider.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO