Business Internaţional

Volkswagen planuieste un atac din interior asupra pietei din SUA

19.05.2008, 22:34 8

Volkswagen, cel mai mare producator auto din Germania, va decide in iulie daca va incepe sau nu constructia unei noi uzine de asamblare in Statele Unite, scrie revista germana Der Spiegel.
Aprecierea puternica a monedei europene fata de alte monede, si in special fata de dolarul american, forteaza Volkswagen, alaturi de tot mai multe alte companii din Europa, sa-si reorienteze productia dinspre zona euro catre zone in care platile se efectueaza in dolari americani. Cu toate acestea, constructia unei fabrici in Statele Unite ar avea loc intr-o perioada in care economia americana se indreapta spre recesiune, iar consumul din Statele Unite se contracta.
In ciuda amenintarilor tot mai pregnante de recesiune, Volkswagen nu renunta la obiectivul de a surclasa producatorul auto japonez Toyota, devenind astfel cel mai mare producator de autoturisme din lume. In acest sens, compania germana a anuntat ca intentioneaza sa-si creasca vanzarile pe piata americana, iar pentru reducerea costurilor Volkswagen intentioneaza sa construiasca o fabrica de asamblare pe teritoriul Statelor Unite.
Potrivit declaratiilor directorului executiv al VW Martin Winterkorn, decizia de a investi in noua uzina va fi luata cel mai probabil inainte de vacanta anuala de vara.
"Voi propune aprobarea investitiei inainte de vacanta de vara, in iulie. Ca locatii nu ne-am hotarat inca, insa ne gandim la state precum Alabama, Tennessee sau Michigan", a spus Winterkorn.
Piata auto americana este considerata de catre producatorul german ca fiind un adevarat etalon pentru competitivitatea companiei la nivel global.
Cu toate acestea, in Statele Unite Volkswagen se afla cu mult sub cota de piata a Toyota, producatorul japonez reusind sa vanda anul trecut 2,6 milioane de unitati, in comparatie cu VW care a reusit sa comercializeze doar 230.000 de masini. Chiar si asa insa, conducerea companiei germane este de parere ca aceasta situatie se poate schimba. Realizarea unei uzine Volkswagen in Statele Unite ar proteja producatorul german de deprecierea monedei americane fata de euro.
Cu tot entuziasmul producatorului german, analistii se lasa greu de convins ca Volkswagen va realiza aceste obiective pe piata americana. Producatorul german incearca sa atinga aceste obiective pe o piata serios afectata de criza creditelor subprime si aflata in prag de recesiune, toate acestea ducand la reducerea consumului in ultima perioada.
De asemenea, Volkswagen incearca sa ajunga in pozitia de lider auto pe plan global pe o piata auto care deja incepe sa se micsoreze, insa care continua sa ramana cea mai mare la nivel international.
Cei trei cei mai mari producatori americani de autoturisme, General Motors, Ford si Chrysler, au inregistrat pierderi masive pe piata americana in ultimul an din cauza scaderii cererii de autoturisme noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO