Business Internaţional

Vremea calda reduce profiturile Gazprom

06.12.2007, 16:50 14

Gazprom, compania de stat care detine monopolul exporturilor de gaze naturale ale Rusiei, a anuntat in cel de-al doilea trimestru fiscal o scadere a profitului de 25% din cauza vremii neobisnuit de calda, scrie Bloomberg.
Profitul companiei a scazut de la 5,56 mld. dolari (3,7 mld. euro), nivel inregistrat anul trecut, la 4,2 mld. dolari (2,8 mld. euro). Vanzarile Gazprom au crescut cu aproximativ 5,1%, atingand nivelul de 21,7 miliarde de euro.
"Cu toate ca aceste cifre sunt sub nivelul celor de anul trecut, nu este vorba despre existenta unui trend descrescator", a apreciat Ron Smith, analist al Alfa Bank din Moscova. "Gazprom este o companie extrem de solida si in curand va putea beneficia de majorarea pretului la petrol", a incheiat el.
Din cauza vremii calde, exporturile Gazprom catre Europa au scazut anul acesta cu 2%. Gazprom exporta catre Europa peste un sfert din necesarul de gaze din aceasta regiune.
Cu toate ca grupul rus a anuntat o diminuare a exporturilor catre Europa, anul viitor acesta intentioneaza sa exporte o cantitate record de gaze, de peste 157,7 miliarde mc. Pretul pentru o mie mc ar putea ajunge la 354 $ (241 de euro).
Pana in 2013 Gazporm a anuntat ca doreste sa-si extinda operatiunile pe piata europeana, majorandu-si exporturile pe aceasta piata cu pana la 50%. Impreuna cu alte companii de profil din Europa, precum Eni sau E.ON, compania rusa intentioneaza sa contruiasca doua noi conducte, care sa fie direct conectate cu sistemul de transport energetic al Uniunii Europene, ocolind astfel tarile de tranzit ca Ucraina si Belarus.
Pentru a putea face fata cresterii cererii pe piata occidentala, Gazprom va trebui sa introduca in productie si gazul din Asia Centrala, in special cel venit din Turkmenistan si Kazakhstan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO