Business Internaţional

Vreţi să ştiţi ce se întâmplă în economia mondială acum? “Este ca şi cum Pământul ar avea două Luni care se măresc”

Vreţi să ştiţi ce se întâmplă în economia mondială acum? “Este ca şi cum Pământul ar avea două Luni care se măresc”

Bill Gross

Autor: Alexandru Matei

04.01.2012, 17:40 4096

Bill Gross, unul dintre cei mai importanţi investitori americani, vorbeşte într-o notă către investitori despre o nouă lume economică "paranormală", acesta fiind în viziunea sa înlocuitorul termenului "noua normalitate" lansat de un alt greu al finanţelor, şeful fondului PIMCO Mohamed El-Erian, scrie Business Insider.

Gross este foarte pesimist în această scrisoare, descriind lumea ca prea îndatorată, lipsită de încredere şi vulnerabilă în faţa unei prăbuşiri.

El scrie: "Câte moduri de a spune <<este diferit de această dată>> există? Sunt <<anormal>>, <<paranormal>> şi bineînţeles <<noul normal>>. Fraza celebră a lui Mohamed El-Erian a intrat în vocabularul curent în această perioadă, dar este deja de domeniul trecutului în condiţiile în care descrie apele calme din 2011, nu furtuna perfectă ce poate izbucni în 2012".

"Noua normalitate aşa cum ar fi ea descrisă de unii economişti constă în creştere economică zero în Vest, şomaj ridicat şi un proces ordonat de reducere a gradului de îndatorare".

"Situaţia spre care se îndreaptă lucrurile poate fi descrisă aşa: este ca şi cum Pământul ar avea două Luni în loc de una, iar ambele ar creşte în diametru precum o tumoare cancerigenă care ameninţă fluxurile financiare, oceanele şi viaţa economică aşa cum o ştim noi în ultima jumătate de secol. Bine aţi venit în 2012".

Bill Gross este managerul unui fond în valoare de 252,2 miliarde de dolari din cadrul grupului PIMCO, cel mai mare investitor în titluri de stat din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO