Business Internaţional

Wal-Mart ramane pe primul loc in topul celor mai mari companii din SUA

23.04.2008, 17:53 16

In ciuda unei evidente incetiniri a ritmului de crestere a cheltuielilor consumatorilor, lantul de retail Wal-Mart isi mentine pozitia de cea mai mare companie americana listata pe bursa, surclasand - pentru al doilea an consecutiv - compania petroliera Exxon Mobil in cadrul clasamentului Fortune 500, scrie USA Today.
Topul Fortune a fost intocmit pe baza veniturilor din 2007 ale companiilor. Wal-Mart a inregistrat anul trecut venituri totale de 378 mld. dolari, in crestere cu 7,9% fata de 2006. Profitul net al companiei a ajuns la 12,7 mld. dolari, potrivit datelor publicate de catre companie la inceputul acestei saptamani.
Wal-Mart a reusit sa devanseze Exxon Mobil doar in conditiile in care clasamentul Fortune se bazeaza pe veniturile totale ale companiilor si nu pe nivelul profitului inregistrat de catre acestea.
Exxon Mobil s-a aflat putin in spatele Wal-Mart, inregistrand venituri de 372 mld. dolari. In ceea ce priveste profitul, Exxon a devansat cu mult cel mai mare lant de retail din lume, atingand cifra de 40,6 mld. dolari.
Explozia inregistrata de Exxon Mobil s-a datorat cresterii puternice a cererii pentru energie si instabilitatii geopolitice - care au condus pretul petrolului dincolo de pragul de 118 dolari/baril.
Compania petroliera a fost cea care a ocupat prima pozitie in clasamentul Fortune din 2006, intrerupand pentru moment suprematia Wal-Mart.
Wal-Mart a ramas, de asemenea, cel mai mare angajator din Statele Unite, avand peste 2 milioane de salariati - mai mult decat armata americana, potrivit Fortune Magazine. Retailerul american este urmat la mare distanta de UPS, cu 425.000 de angajati si McDonald's, cu 390.000 de angajati.
In total, veniturile inregistrat de toate cele 500 de companii incluse in clasamentul Forbes au ajuns la 10.600 mld. dolari, cu 7,1% mai mult fata de nivelul inregistrat in 2006. Totusi, profitul insumat al acestora a inregistrat un declin de 17,8%, ajungand pana la 645,2 mld. dolari.
Explozia preturilor pentru energie a ajutat mai multe companii petroliere sa ocupe locuri in varful clasamentului Fortune. Cu vanzari de 210 mld. dolari si un profit net de 18,7 mld. dolari, Chevron a urcat pe locul trei, in timp ce ConocoPhillips a reusit sa-si pastreze pozitia a cincea.
Declinul vanzarilor de automobile a fost resimtit din plin de General Motors, care a coborat o treapta, pana pe pozitia a patra.
GM a inregistrat venituri totale de 182,3 miliarde de dolari si o pierdere neta de 38,7 miliarde de dolari.
Pe locul sase s-a situat General Electric, urmata de Ford Motor si Citigroup. AT&T, cea mai mare companie de telefonie din Statele Unite, a reusit sa patrunda in top 10, urcand de pe locul 27. AT&T a inregistrat anul trecut venituri totale de 118,9 mld. dolari si un profit net de 11,9 mld. dolari, in crestere cu 62,9% fata de nivelul din 2006.
Companiile din segmentul tranzactiilor cu materii prime s-au numarat printre cei mai importanti castigatori din 2007.
De exemplu, MacMoran Copper & Gold a urcat de pe locul 398 pana pe locul 140, cel mai mare salt inregistrat de vreo companie.
Printre cei mai importanti perdanti s-au numarat companiile de constructii si institutiile bancare, grav afectate de criza subprime. Constructorii de locuinte si institutiile bancare au inregistrat, in medie, o scadere a veniturilor de 206%, respectiv 102%.
Cea mai semnificativa prabusire in cadrul topului Fortune a fost inregistrata de compania de asigurare Fidelity National Financial, care a coborat 171 de locuri, pana pe pozitia 435.
Veniturile totale ale Fidelity National Financial s-au situat la nivelul de 5,5 mld. dolari, in timp ce profitul net al companiei a ajuns la 128,8 mil. dolari.
Texas este statul american care detine cele mai multe companii in topul Fortune 500 - 113. Majoritatea acestora sunt companii care activeaza in segmentul energetic: Exxon Mobil, ConocoPhillips, Valero Energy si Marathon Oil.
Printre companiile nou-intrate in top se numara Kraft Foods, Symantec, PetSmart si BlackRock.
In randul celor care nu au reusit sa mai prinda un loc in primele 500 de companii americane s-au aflat H&R Block, Hilton Hotels si Lucent Technologies.
Cele mai profitabile companii americane in 2007 au fost Exxon Mobil, General Electric, Chevron, JPMorgan Chase si Bank of America. Dupa valoarea de piata pe primele pozitii s-au situat Exxon Mobil, General Electric, Microsoft, AT&T si Procter & Gamble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO