Business Internaţional

Warren Buffett, unul dintre cei mai titrati investitori americani, salveaza Goldman Sachs

24.09.2008, 20:26 31

Goldman Sachs a platit totusi un pret pentru sustinerea lui Buffett. Berkshire Hathaway, vehiculul de investitii detinut de miliardarul in varsta de 78 de ani, va achizitiona actiuni preferentiale fara maturitate fixa in valoare de 5 miliarde de dolari cu un dividend de 10%, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, Berkshire primeste certificate pe baza carora poate cumpara actiuni comune in valoare de 5 miliarde de dolari la un pret de 115 dolari pe actiune oricand in urmatorii cinci ani. Actiunile comune au inchis sedinta de marti la un pret de 125,05 dolari.
“Este o tranzactie extraordinara pentru Buffett”, declara Brad Hintz, analist la Sanford C. Bernstein & Co. “Pentru Goldman, ceea ce conteaza cel mai mult este sa treaca de criza si firma urmeaza o directie buna”, a adaugat el.
Directorul executiv al Goldman, Lloyd Blankfein, apeleaza la Buffett, al doilea cel mai bogat american dupa fondatorul Microsoft Bill Gates, pentru a spori increderea de pe piata desi banca de investitii nu a raportat pierderi trimestriale de cand a fost listata in 1999. Colapsul Lehman Brothers Holdings si vanzarea de urgenta a Merrill Lynch&Co catre Bank of America au generat temeri privitoare la firmele care se bazeaza pe pietele de obligatiuni pentru finantare.
In acelasi timp, Goldman a anuntat ca intentioneaza sa vanda actiuni comune in valoare de cel putin 2,5 miliarde de dolari catre public. Aceasta va fi prima oferta de actiuni comune a companiei din 2000 incoace.
Sumitomo Mitsui Financial Group, a doua mare banca japoneza, ar putea investi in oferta publica a Goldman, au anuntat doua surse familiare cu situatia. Actiunile Goldman au inregistrat o crestere de 11% in urma anuntului privitor la sustinerea venita din partea lui Buffett.
Presedintele Fed Ben S. Bernanke s-a alaturat secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, in a face apel la legislatorii sceptici in sensul adoptarii rapide a unui plan de salvare a institutiilor financiare in valoare de 700 de miliarde de dolari, spunand ca economia americana va scadea daca pietele nu vor incepe sa functioneze normal.
Cele mai mari firme de pe Wall Street au pierdut increderea investitorilor in acest an dupa ce operatiunile de writedown si pierderile avand legatura cu active cu grad ridicat de risc inregistrate de acestea au luat amploare, reducandu-le profiturile si erodand valoarea actiunilor.
Colapsul Lehman si vanzarea Merrill au reaprins temerile privitoare la capacitatea industriei de a genera profit in continuare. Decizia de a atrage o infuzie de capital marcheaza un punct de cotitura pentru Goldman, care s-a transformat din cea mai mare firma americana de servicii financiare in al patrulea mare holding bancar al tarii.
Cu mai putin de un an in urma, Goldman inregistra profituri record si acorda prime considerabile: Blankfein si cei doi asistenti ai sai au beneficiat de plati de peste 67 de milioane de dolari fiecare in 2007.
Desi se confrunta cu o scadere a veniturilor din tranzactionare si investitii bancare, Goldman a inregistrat pierderi de 4,9 miliarde de dolari, foarte reduse comparativ cu cele consemnate de rivale precum Citigroup, Merrill Lynch si Morgan Stanley.
“Investitia venita din partea lui Buffett ne va consolida si mai mult capitalizarea solida si nivelul lichiditatilor”, a declarat Blankfein.
Buffett “beneficiaza de conditii foarte atractive, iar Goldman se bucura de o confirmare a valorii sale din partea unui investitor de statura lui Warren”, a declarat Tom Russo, partener in cadrul Gardner Russo & Gardner. Ultima data cand o importanta firma de servicii financiare a beneficiat de o investitie din partea lui Buffett a fost in 1987, cand Salomon Inc. a apelat la Buffett pentru o infuzie de 700 de milioane de dolari pentru a respinge o oferta nedorita.
Grupurile financiare americane Morgan Stanley si Goldman Sachs au renuntat, duminica, la statutul de banci de investitii independente si au primit aprobare pentru transformarea in holdinguri bancare, reglementate de banca centrala americana (Fed). Ca urmare, cele doua banci pot accepta depozite, au acces mai usor la finantare din partea Fed, respectiv pot achizitiona mai usor banci comerciale.
De asemenea, schimbarea presupune reglementari mai stricte din partea Fed privind tranzactiile cu fonduri imprumutate si, implicit, profituri mai mici. “Goldman Sachs este o institutie exceptionala. Are o echipa de management capabila si capitalul financiar si intelectual necesar continuarii seriei de performante record”, a declarat Warren Buffett.
El a transformat Berkshire intr-un conglomerat in valoare de 199 de miliarde de dolari, prin realizarea de investitii la firme subevaluate, dar cu management puternic.
Divizia bancara a Goldman are active de circa 25 de miliarde de dolari si depozite evaluate la 23 miliarde de dolari, in timp ce intregul grup detinea, la finele lunii august, active de 1.100 de miliarde de dolari.
Aceasta este a doua investitie importanta realizata de Buffett in decurs de o saptamana. MidAmerican Energy Holdings, companie afiliata Berkshire, a anuntat joi ca a incheiat un acord pentru a cumpara furnizorul de energie Constellation Energy, pentru 4,7 miliarde de dolari.
 
 
O banca japoneza intentioneaza sa investeasca in Goldman
 
Sumitomo Mitsui Financial Group, una dintre cele mai importante banci japoneze, ia in considerare o posibila investitie in cadrul Goldman Sachs Group, in contextul in care bancile si companiile de brokeraj din Japonia realizeaza achizitii importante de actiuni ale unor companii de pe Wall Street afectate de criza de pe pietele de credit, conform unei surse familiare cu planurile bancii, citate de Bloomberg. A doua mare banca japoneza din punctul de vedere al valorii de piata ar putea investi in cadrul unei oferte publice in valoare de 2,5 miliarde de dolari (1,69 miliarde de euro) lansate de Goldman sau ar putea achizitiona actiuni preferentiale. Sumitomo Mitsui ar putea ajuta Goldman sa depaseasca problemele generate de turbulentele de pe pietele de credit la cinci ani dupa ce banca americana a injectat capital in cadrul creditorului din Tokio prin achizitionarea de actiuni in cadrul acestuia. Nomura Holdings si Mitsubishi UFJ Financial Group au achizitionat deja active americane in urma unei scaderi a preturilor. “Sumitomo Mitsui isi poate permite sa salveze Goldman acum, pentru ca a fost mai putin afectata de criza subprime, ca si ceilalti creditori japonezi”, a declarat Iuri Yoshida, analist in cadrul Standard & Poor's. Sumitomo Mitsui va lua o decizie finala dupa ce Goldman Sachs va stabili amploarea si conditiile ofertei de actiuni, au declarat sursele citate mai sus. Banca japoneza ar putea investi 100 de miliarde de yeni (946 milioane de dolari, 641 milioane de euro) in cadrul Goldman, conform unei publicatii nipone. In aceasta saptamana, Nomura a incheiat un acord de achizitionare a unor divizii din cadrul Lehman Brothers Holdings din Asia si Europa, in timp ce Mitsubishi UFJ intentioneaza sa cumpere pana la 20% din actiunile Morgan Stanley. Achizitia afacerilor Lehman Brothers din Europa si Orientul Mijlociu va consolida pozitia bancii Nomura pe aceste piete, avand in vedere ca 50% din veniturile de anul trecut ale Lehman Brothers au fost obtinute in aceste regiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels