Business Internaţional

Whirlpool pluseaza in oferta pentru Maytag

25.07.2005, 18:35 39

Whirlpool, cel mai mare producator american de electrocasnice, a majorat oferta pentru rivalul sau Maytag la 18 dolari (14,8 euro) pe actiune, relateaza Bloomberg.

Oferta este cu 11% mai mare decat valoarea de piata a Maytag. Conform calculelor Bloomberg, compania valoreaza 1,44 miliarde de dolari (1,18 mld. euro). Oficialii Maytag au spus ca nu stiu daca aceasta oferta de preluare de 18 dolari (14,8 euro) pe actiune este mai buna decat intelegerea de 14 dolari (11,51 euro) pe actiune, incheiata cu Ripplewood Holdings.

"Facem o ultima cerere, prin care va rugam sa analizati ceea ce este corect si favorabil intereselor asociatilor dumneavoastra", a spus Jeff Fettig, director executiv al Whirlpool, intr-o scrisoare oficiala adresata lui Ralph Hake, Maytag CEO.

Pe langa cresterea ofertei initiale de la 17 la 18 dolari (14 la 14,8 euro) pe actiune, Whirlpool vrea sa acopere si despagubirile de 40 de milioane de dolari (33 mil. euro) pe care Maytag trebuie sa le plateasca celor de la Ripplewood, in caz ca se razgandesc.

Prin preluarea Maytag, al treilea producator de electrocasnice din SUA, Whirlpool va detine peste 50% din piata americana a frigiderelor, masinilor de spalat vase, masinilor de spalat, aragazurilor si a cuptoarelor cu microunde. Maytag rezista ofertei Whirlpool deoarece se teme ca aceasta tranzactie ar putea fi blocata de autoritatile americane, pentru ca incalca legile antitrust. Aceasta problema nu ar aparea daca Maytag este preluata de grupul privat de investitori condus de Ripplewood. "Daca vor trece de legile antitrust, atunci castigul realizat din unirea acestor companii va fi extraordinar", a spus John Goetz, de la Pzena Investment din New York, care administreaza active de peste 13 mld. dolari. Goetz a precizat ca compania pe care o reprezinta ii va sustine pe cei de la Whirlpool pana la un pret de 20 de dolari pe actiune. El a refuzat sa spuna pretul maxim pe care sunt dispusi sa-l plateasca cei de la Whirlpool pentru Maytag.

Actionarii Maytag trebuie sa voteze propunerea celor de la Ripplewood pana pe 19 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO