Business Internaţional

Wolfgang Munchau, FT: Grecia şi Portugalia ar trebui ajutate cu fonduri să se reclădească după intrarea în default

Wolfgang Munchau, FT: Grecia şi Portugalia ar trebui ajutate cu fonduri să se reclădească după intrarea în default

Wolfgang Munchau: „Înarmaţi cu ignoranţă şi aroganţă, politicienii au ajuns să repete greşelile celorlalţi“

Autor: Bogdan Cojocaru

14.02.2012, 00:04 448

Liderii politici europeni repetă greşelile altor state trecute prin criză insistând pe austeritate şi urmărind planuri care pot funcţiona doar în teorie, scrie editorialistul reputatei publicaţii de business Financial Times Wolfgang Munchau. El apreciază că soluţia crizei datoriilor din zona euro stă în lăsarea Greciei şi Portugaliei să intre în incapacitate de plată, dar în cadrul zonei euro, iar apoi sprijinirea masivă a eforturilor de reclădire a economiilor.

Munchau aminteşte că în urmă cu doi ani cea mai mare parte a liderilor europeni credeau că Grecia are şanse de salvare. Editorialistul crede însă că liderilor le lipsea experienţa gestionări crizelor.

"Ei nici măcar nu i-au consultat pe cei care, în alte părţi ale lumii, au trecut în deceniile trecute prin crize. Înarmaţi cu ignoranţă şi aroganţă, politicienii au ajuns să repete greşelile celorlalţi. Au crezut că sunt deştepţi când au venit cu ideea contracţiei fiscale expansioniste şi au crezut că implicarea sectorului privat va funcţiona", scrie Munchau.

Unii politicieni încep însă să înveţe din propriile erori şi să realizeze că programul Greciei este un eşec. Pe măsură ce economia se adânceşte tot mai mult în recesiune sub influenţa austerităţii, politicienii, mai ales cei din statele nordice, sunt înclinaţi tot mai mult să renunţe la Grecia.

Ei simt că trebuie să se prefacă că iau în serios programul grec de austeritate, dând în acelaşi timp impresia că protejează interesele contribuabililor. Editorialistul crede că statul elen va primi în cele din urmă acces la cel ce-al doilea pachet de bailout. În aceste condiţii, va urma o perioadă de calm până când va deveni evident că reducerile de pensii şi salarii agravează recesiunea şi că este necesară o nouă rundă de reduceri de datorii.

Munchau atrage atenţia că planurile privind Grecia s-ar putea lovi de schimbarea guvernului în urma alegerilor din aprilie. Pentru liderul partidului de opoziţie Noua Democraţie Antonis Samaras va fi extrem de dificil să respecte un program pe care acum îl consideră greşit.

Editorialistul subliniază, de asemenea, că ţinta finanţatorilor Greciei, de a reduce datoria statului la 120% din PIB, nivelul la care este acum datoria italiană, este una politică căreia îi lipseşte justificarea economică. În prezent, datoria elenă este de 160% din PIB.

"Cred că datoria Greciei ar trebui să ajungă la 60% din PIB pentru ca statul să aibă şanse de salvare. Unii spun că ar fi mai bine pentru Grecia să părăsească zona euro, iar banii să fie folosiţi la salvarea Portugaliei. Nu sunt de acord. Cred că cel mai bine ar fi să se recunoască situaţia dificilă a celor două state, amândouă să fie lăsate să intre în default în cadrul zonei euro, iar apoi să fie utilizat un fond de salvare suficient de mare pentru a ajuta la reconstrucţia economiilor", scrie Munchau.

Editorialistul notează că un astfel de plan ar fi costisitor, însă ignorarea realităţii ar fi dezastruoasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO