Business Internaţional

WSJ: Ancheta autorităţilor SUA privind falimentul Lehman s-ar putea finaliza fără vreo inculpare

WSJ: Ancheta autorităţilor SUA privind falimentul Lehman s-ar putea finaliza fără vreo inculpare

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2011, 15:00 18

Ancheta autorităţilor SUA privind falimentul băncii LehmanBrothers stagnează şi s-ar putea finaliza fără vreo inculpare,potrivit publicaţiei Wall Street Journal (WSJ), preluată de AFP,scrie

MediafaxBusiness

.


Anchetatorii se lovesc de obstacole descurajante, iar munca lors-ar putea finaliza fără lansarea vreunei acţiuni penale sau civileîmpotriva fostei conduceri a băncii, menţionează publicaţia, carecitează surse apropiate situaţiei.

"De câteva luni, responsabilii SEC (comisia de control aactivităţilor bursiere) sunt tot mai sceptici asupra faptului căvor putea dovedi că Lehman a încălcat legea utilizând manevrecontabile pentru a lăsa să se creadă că şi-a redus datoriile",notează WSJ.

Anchetatorii şi-au concetrat atenţia asupra procedurii numite"Repo 105", care permite ieşirea din bilanţul contabil al uneicompanii a activelor deţinute în portofoliu pentru o perioadăscurtă de timp.

"O problemă majoră pentru autorităţi ar fi că acest mecanism,controversat, nu este neapărat ilegal", menţionează publicaţia.

Potrivit unui raport efectuat anul trecut de un expertînsărcinat de justiţia americană cu studierea cauzelor prăbuşiriiLehman Brothers în septembrie 2008, banca a reuşit să reducătotalul bilanţului cu 38,6 miliarde de dolari în ultimul trimestrudin 2007, cu 49,1 miliarde de dolari în primul trimestru din 2008şi cu 50,39 de miliarde de dolari în cele trei luni următoare(ultimul trimestru înaintea falimentului) utilizând procedura Repo105.

Aceste operaţiuni au făcut ca situaţia financiară a băncii săpară mai bună decât era în realitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO