Business Internaţional

WSJ: Dominic Habsburg, proprietarul castelului Bran, vrea să înlocuiască poveştile despre Dracula cu istoria reală a edificiului. ”De ce ar vrea cineva să se concentreze pe o invenţie cum este Dracula, când castelul are propria istorie atât de bogată?”

WSJ: Dominic Habsburg, proprietarul castelului Bran, vrea...

Autor: Ştefan Stan

16.11.2016, 15:38 3384

Dominic Habsburg, cel care are acum în posesie celebrul castel Bran, vrea să se depărteze de legendele inventate ale Contelui Dracula şi să reînvie istoria reală a castelului.

Când locuia în Castelul Bran, Dominic Habsburg, acum în vârstă de 79 de ani, îşi aminteşte că era un loc ”luminos şi plin de bucurie”. Castelul a fost casa bunicilor săi, Regina Maria şi Regele Ferdinand, care au domnit în România, scrie WSJ. 

În 2006, când a moştenit castelul din secolul 14, Habsburg a spus că vrea ca acesta să devină un monument demn de strămoşii săi, un loc unde vizitatorii vor putea să experimenteze din bogăţia culturală a ţării.

Datorită asemănării edificiului cu fortăreaţa fictive descrisă de Bram Stoker în 1897, vizitatorii trebuie să navigheze prin parcare alături de vânzători care vând tot felul de suverniruri cu vampiri, ţuică Dracula şi chiar şi dressing de salată Dracula.

 Arheducele de Habsburg, a cărui familie a fugit de regimul comunist în 1948, s-a mutat în SUA, unde a devenit un designer industrial şi s-a stabilit în New York. El şi cele două surori ale sale au ajuns să deţină castelul Bran după ce România a început restituirea proprietăţilor naţionalizate.

El doreşte să reînvie tradiţiile adevărate ale castelului. În interviul luat de Wall Street Journal, Dominic Habsurg spune că este deranjat de situaţia actuală. ”De ce ar vrea cineva să se concentreze pe o invenţie cum este Dracula, când castelul are propria istorie atât de bogată?”

El crede că Regina Maria ar putea inspira românii modern. Născută din sânge albastru britanic, ea s-a măritat cu moştenitorul casei regale din România. Regina a fost extrem de populară. Braşovenii chiar i-au dat propriul castel în 1920.

Dominic Habsburg spune că nu îşi aminteşte nicio asociere cu Dracula când a copilărit în castel. Singurele referinţe sunt legate de Vlad Ţepeş, domnitorul român din secolul 15 care ar fi fost inspiraţia pentru Contele Dracula din cartea lui Stoker.  

În timpul exilului familiei regale, guvernul comunist a descurajat propagarea mitului Dracula, potrivit purtătorului de cuvânt al castelului, Alex Priscu. După ce a căzut regimul comunist, industria de turism care a început să înflorească prin asocierea contului Dracula cu castelul bran a început să atragă tot mai mulţi vizitatori care caută locurile legendare ale ”vampirilor”.

În acelaşti timp, Dominic Habsburg susţine că guvernele României au pătat reputaţia familiei regale susţinând că au exploatat săracii.  

Când a primit înapoi în 2009 castelul, acesta „mirosea urât”, avea podelele mucegăite şi avea un aer de castel sinistru medieval. Mobila dispăruse în mare parte.

Dominic Habsburg susţine că a făcut mai multe vizite la magazinele din Bucureşti pentru a cumpăra mobilă din secolul 20 care semăna cu cea pe care o avea Regina Maria. Împreună cu sora sa, au adus obiecte ceramice şi covoare din propriile case, precum şi un pian pentru a imita camera de muzică a reginei.

”Cea mai mare realizare a fost restituirea numelui nostru. Castelul trebuie să respecte istoria”, a spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO