Business Internaţional

Zece companii au pierdut 351 mld. dolari intr-un an

Zece companii au pierdut 351 mld. dolari intr-un an

Asiguratorul AIG a „inghitit" aproximativ 160 mld. dolari din banii americanilor (foto: Reuters)

23.04.2009, 18:50 16

Anul 2008 a fost anul in care companiile au inregistrat pierderi record, in care falimentele au curs pe banda rulanta, iar colosii de altadata au ingenuncheat in fata statului, pe care pana nu de mult in priveau de sus, pentru a primi ajutor.
In topul companiilor din SUA care au inregistrat pierderi record pe primul loc se afla gigantul din asigurari AIG, companie ale carei pierderi totale au ajuns la 99,3 mld dolari (76,7 mld. euro).
Pierderile grupului cu sediul la New York au provenit din contractele create de divizia de Produse Financiare, a caror valoare totala se ridica la cateva sute de miliarde de dolari si a caror menire era sa ii „rasplateasca" pe detinatorii de titluri de valoare gajate cu ipoteci in conditiile in care creditele ipotecare pe care mizasera ei deveneau neperformante.
Ce s-a intamplat cu acest gigant din momentul in care a izbucnit criza? A primit trei ajutoare de la stat, cu o valoare totala de aproximativ 160 mld. dolari (123,5 mld. euro), care nu i-au satisfacut insa suficient setea de bani, cerand un al patrulea credit, fara de care ar putea intra in faliment, atragand dupa sine alte nume sonore sau mai putin sonore. „Daca ne prabusim, cade totul cu noi", invocau cei de la AIG.
Aceasta este compania pentru care contribuabilii a trebuit sa plateasca cel mai mare pret, pentru a rascumpara greseli pe care nu ei le-au savarsit. Pentru pretul platit s-au ales cu o participatie de 80% in cadrul unei companii ce sta sa cada.
Podiumul este completat de pilonii pietei ipotecare, Fannie Mae si Freddie Mac - care detin sau garanteaza aproape jumatate din creditele ipotecare acordate pe piata americana, in valoare de 5.000 mld. dolari (3.860 mld. euro) - ale caror pierderi au fost de 58,7 mld. dolari (45,3 mld. euro), respectiv 50,1 mld. dolari (38,7 mld. euro). Cele doua companii au fost salvate de guvernul american si trecute sub tutela statului.
Locul patru este detinut de General Motors, cel ce purta titlul de cel mai important producator american de masini, dar care acum este dispus sa se restructureze sub protectia falimentului, dupa ce a pierdut 30,9 mld. dolari (23,9 mld. euro) si a primit injectii de capital de la stat de 13,4 mld. dolari (10,3 mld. euro). Locurile urmatoare sunt ocu­pate de Citigroup, Merrill Lynch, Conoco­Phillips, Ford Motor, Time Warner si CBS.
Se poate observa ca primele zece pozitii sunt ocupate de companii din sectorul financiar si auto, doua dintre motoarele de crestere ale economiei americane.
Pentru a evita o prabusire de proportii a celei mai puternice economii ale lumii, statul a ales sa salveze de la colaps sase dintre acesti perdanti „de top", Citigroup primind fonduri ce au totalizat 45 mld. dolari (35 mld. euro), in timp ce companiei auto Ford i-a fost acordata o linie de creditare pe care o putea accesa in momentul in care acesti bani ii erau necesari, statul devenind din gardian participant activ pe scena economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO