Business Internaţional

Ziua Z pentru bugetul Uniunii Europene

Ziua Z pentru bugetul Uniunii Europene

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

22.11.2012, 00:06 321

Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană vor începe astăzi discuţiile referitoare la bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020, proiect prin care Comisia Europeană intenţionează să stimuleze creşterea economică.

Executivul european vrea ca eforturile să-i fie susţinute cu un buget de 1.030 mld. euro, mai mare cu 4% decât cel stabilit pentru cei şapte ani anteriori, însă majorării i se opun hotărât ţări puternice precum Germania şi Marea Britanie, ceea ce, potrivit avertismentelor preşedintelui CE Jose Manuel Barroso, riscă să adâncească prăpastia politică din UE într-un monent în care Uniunea are nevoie de unitate.

În faţa opoziţiei, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a venit cu un compromis, respectiv limitarea bugetului la 986 miliarde de euro. Propunerea este respină la Paris, care-şi vede ameninţate subvenţiile pentru agricultură acordate direct de la bugetul de la Bruxelles.

Front comun cu Franţa fac şi alte economii "periferice", precum Spania şi Italia şi cele din Europa de Est, pentru care fondurile europene sunt o sursă importantă de dezvoltare. Propunerea lui Rompuy ar face din Spania un contributor net pentru prima dată în istoria Uniunii.

De asemenea, la Bucureşti, memorandumul avizat de Guvern relevă că România ar trebui să folosească dreptul de veto dacă preşedintele Consiliului European menţine o poziţie fermă legată de reducerea alocărilor. Toate acestea vor face ca discuţiile să capete intensitatea unui adevărat război şi conturează perspectiva unui posibil eşec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO