Business Internaţional

Zona euro a intrat in recesiune

24.09.2008, 20:05 13

Zona euro a intrat in recesiune, industria fiind cea mai puternic afectata de criza economica globala, conform unui studiu atent monitorizat, ale carui date au fost facute publice saptamana aceasta, scrie Financial Times.
Productia sectorului privat in cele 15 state din regiune s-a contractat in septembrie, pentru a patra luna consecutiv, conform indicelui puterii de cumparare din zona euro. Rata declinului a fost cea mai puternica inregistrata dupa atentatele teroriste din septembrie 2001 din Statele Unite, piata produsele manufacturate avand o evolutie mai slaba decat cea a serviciitor.
Ultimele date facute publice releva faptul ca, chiar daca turbulentele de pe Wall Street nu si-au pus amprenta intr-o maniera directa asupra economiilor din zona euro, tulburarile economice de la nivel global au trimis regiunea intr-o recesiune tehnica - dupa doua trimestre de contractie a Produsului Intern Brut.
Indicele puterii de cumparare - ce acopera atat sfera serviciilor, cat si pe cea a bunurilor - a coborat de la 48,2 puncte in luna august la 47 de puncte in septembrie. O valoare sub 50 de puncte indica o contractare a activitatii.
Chris Wiliamson, economist la Markit, grupul ce produce studiul, a afirmat ca pe baza experientei sale aceste valori ar indica o stagnare economica - insa tinandu-se cont ca rezultatele nu includ sectoarele de constructii si de retail, ale caror performante erau chiar mai slabe pentru aceeasi perioada - se poate vorbi de recesiune.
Produsul Intern Brut a coborat cu 0,2% in trimestrul ce s-a incheiat la sfarsitul lunii iunie.
Lumina cade insa bine pe datele referitoare la presiunile inflationiste, studiul aratand ca preturile materiilor prime utilizate de companii au crescut cel mai putin din octombrie 2007, in mare parte pe fondul scaderii pretului la petrol si impreuna cu cel al altor bunuri.
O continuare a evolutiei pozitive a presiunilor inflationiste, alaturi de semne ce releva ca incetinirea economica isi va prelungi sederea, ar incuraja speculatiile conform carora BCE ar putea reduce rata dobanzii.
Daca inainte de criza de pe Wall Street, economistii BCE se asteptau ca dupa slaba evolutie din trimestrul al treilea, lucrurile sa intre pe o panta ascendenta, datele facute publice marti ofera loc pentru putine sperante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO