Business Internaţional

Zona euro a scăpat de recesiune dar creditarea traversează cea mai îndelungată contracţie înregistrată vreodată

Zona euro a scăpat de recesiune dar creditarea...

Autor: Vlad Popescu

28.08.2013, 16:52 211

Declinul înregistrat în iulie este totodată un nou record istoric.

Economia zonei euro a ieşit dintr-o recesiune prelungită în trimestrul al doilea, cu o creştere economică timidă, de 0,3%, după un an şi jumătate de contracţie.

Şomajul este de peste 12%, cu niveluri alarmante în sudul zonei euro, mai ales în Grecia şi Spania, iar divergenţele dintre economiile stabile din nord şi ţările aflate în criză s-au adâncit semnificativ.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la începutul lunii august că revenirea creditării va avea loc mai târziu faţă de redresarea economiei reale.

Analiştii estimează că încrederea în economie a crescut în zona euro, în luna august, la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni.

Produsul Itern Brut al Germaniei, cea mai mare economie europeană, a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, pricipalul motor de creştere în zona euro. Italia şi Spania au rămas însă în recesiune, cu scăderi de 0,2%, respectiv 0,1%. Ambele ţări sunt în recesiune de doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO