Business sportiv

Business sportiv. Rameshbabu Praggnanandhaa, mare maestru de şah care va fi prezent la Bucureşti în competiţia Grand Chess Tour: Frumuseţea şahului este că poate fi jucat de oameni de orice vârstă

05.04.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Rameshbabu Praggnanandhaa este un mare maestru de şah indian, care la doar 18 ani ocupă al 14-lea loc în clasamentul mondial şi se poziţionează pe primul loc în India. El va participa pentru prima dată la turneul Grand Chess Tour şi va fi prezent inclusive la etapa ce va avea loc în Bucureşti, în perioada 24 iunie  - 6 iulie.

Rameshbabu Praggnanandha s-a apucat de şah datorită surorii sale, nu ştie însă ce l-a atras atunci la acest sport, dar a început să joace şi să devină tot mai bun.

„Când am ajuns la un nivel decent, am înţeles că şahul este mult mai mult decât ceea ce se vede la suprafaţă, sunt atât de multe complexităţi. Este doar un joc uimitor. De asemenea, îmi place foarte mult să joc cu adversari puternici, este ceva care mă menţine mereu motivat“, spune Rameshbabu Praggnanandhaa.

Cel mai important lucru în acest sport, spune el, este efortul depus, cu cât jucătorul depune mai mult efort atât la turnee, dar şi la antrenamente, cu atât progresul va fi mult mai vizibil.

„Este foarte important să continuăm, chiar şi atunci când pare că lucrurile nu merg prea bine. Este important să joci din greu, să dai tot ce ai mai bun atât în timpul turneelor, cât şi în timpul pregătirilor. Atunci se întâmplă progresul. Mi s-a întâmplat de mai multe ori, am stagnat de ceva vreme la acelaşi rating, apoi am făcut un salt. Deci persistenţa este foarte importantă“, explică el.

De asemenea, este foarte important, adaugă el, ca jucătorii să se concentreze pe tactici pentru a putea performa în sportul minţii. Însă, condiţia fizică nu trebuie neglijată, pentru a putea face progrese semnificative, sportivul ar trebui să fie într-o bună stare psihică şi fizică.

„Joc şah mult, în fiecare zi. Încerc să mă asigur că există timp şi pentru activităţi fizice, precum şi timp pentru relaxare, cum ar fi vizionarea unui meci sportiv bun sau a unui film sau doar ieşirea cu prietenii“, spune el.

Rameshbabu Praggnanandhaa va fi prezent la etapa ce va avea loc la Bucureşti din cadrul turneului Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, în perioada 26 iunie - 6 iulie. Superbet Chess Classic România este a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour. Prima etapă va avea loc în Polonia, iar celelalte în Croaţia şi SUA.

„Şahul se confruntă cu o creştere remarcabilă, cu sprijin din ce în ce mai mare din partea sponsorilor şi guvernelor, ceea ce este foarte important pentru progres. Turnee precum #GCT2024 sunt cruciale, deoarece atrag audienţe mari. Cu cât sunt mai mulţi sponsori la bord, cu atât este mai mare beneficiul pentru sport“, este el de părere.

Rameshbabu Praggnanandhaa consideră că şahul are foarte multe beneficii pentru cei care îl practică.

„Dacă vrei să câştigi, trebuie să fii concentrat şi, de asemenea, sporeşte concentrarea. În comparaţie cu alte hobby-uri, şahul se evidenţiază ca fiind unul dintre cele mai bune, iar frumuseţea acestuia este că poate fi jucat de oameni de orice vârstă“, mai spune el.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet