Business sportiv

Business sportiv. Statul va investi peste 3 miliarde de lei în dezvoltarea infrastructurii sportive locale în următorii doi ani. Bucureşti, Timişoara, Constanţa sunt printre oraşele care vor avea stadioane noi

05.04.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Cel mai mare proiect de investiÅ£ie va fi în BucureÅŸti, unde clubul sportiv Dinamo va beneficia de un stadion nou cu o valoare totală de 854 milioane lei â™¦ Pe lângă marile proiecte de infrastructură sportivă, CNI finanÅ£ează însă multe astfel de proiecte la nivel naÅ£ional, atât în zonele urbane, cât ÅŸi în micile sate ÅŸi comune din Å£ară.

Statul, prin Compania Naţională de Investiţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, va investi peste 3 miliarde de lei în construirea şi renovarea unor stadioane din marile oraşe, se arată pe site-ul CNI.

Unele dintre cele mai mari oraşe din ţară vor beneficia de investiţii în infrastructura sportivă, astfel că opt stadioane vor fi construite sau renovate din banii de la CNI. Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Hunedoara, Piteşti, Târgovişte şi Timişoara sunt oraşele care vor avea stadioane noi în următorii doi ani, acestora li se adaugă şi satul Izvorani, din Ilfov, care va beneficia de modernizarea bazei COSR Izvorani, în valoare totală de 137 milioane lei.

Cel mai mare proiect de investiţie va fi în Bucureşti, unde clubul sportiv Dinamo va beneficia de un stadion nou cu o valoare totală de 854 milioane lei.

Arena va dispune, pe lângă stadion, de spaţii complementare pentru sport (săli de box cu trei ringuri, de haltere, de judo, de lupte, de gimnastică, de fitness şi de scrimă), vestiare şi spaţii conexe pentru personal, pentru cantonamente, pentru spectatori, pentru presă, transmisii TV, depozitare şi alte spaţii tehnice aferente întreţinerii clădirii, dotări sanitare şi facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii. Arena stadionului va avea 25.059 de locuri, iar stadionul va fi dimensionat în conformitate cu cerinţele aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4.

La Timişoara va fi construit un stadion cu o capacitate de 32.000 de locuri, a cărui valoare totală se ridică la 836 milioane lei.

Multe dintre proiectele mari de infrastructură sportivă din ţară au fost finanţate prin Compania Naţională de Investiţii, fiind proiecte derulate de municipalităţi. CNI finanţează însă multe astfel de proiecte la nivel naţional, atât în zonele urbane, cât şi în micile sate şi comune din ţară.

Multe comune au beneficiat de finanţarea CNI pentru proiecte de construire a unor săli de sport, baze sportive sau bazine de înot.

„Procesul de luare în evidenţă a unui obiectiv porneşte de la transmiterea unei solicitări de către beneficiar. Beneficiarul este cel care îşi exprimă intenţia de a beneficia de un proiect realizat prin CNI prin depunerea solicitării. În cuprinsul solicitării, beneficiarul trebuie să prezinte necesitatea şi oportunitatea, să ilustreze faptul că în zona/comuna respectivă se defăşoară activităţi sportive (exemplu: ore de educaţie fizică pentru elevi, echipe/cluburi sportive) că are o populaţie care să justifice dimensiunea investiţiei solicitate, să prezinte acte care să ateste faptul că poate pune la dispoziţie terenul necesar precum şi să asigure utilităţile pentru racordarea sălii sau bazei/complexului sportiv“, au răspuns reprezentanţii CNI la solicitarea Ziarului Financiar.

După analizarea documentelor şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici, CNI are responsabilitatea de a contracta şi a implementa corect obiectivul propus. Beneficiarii, adică municipalităţile, sunt obligate prin lege să menţină şi să întreţină bazele sportive minimum 15 ani, însă CNI, după recepţia lucrărilor, nu poate face verificări. „CNI nu are atribuţii de control şi verificare ulterior predării obiectivului de investiţii. Cu toate acestea, CNI solicită periodic beneficiarului un raport cu privire la activităţile derulate precum şi o evaluare a gradului de satisfacţie a beneficiarului cu privire la obiectivul de investiţii“, spun reprezentanţii CNI.

Tot ei menţionează că după finalizarea lucrărilor, efectuarea recepţiei şi predarea obiectivului către beneficiari, CNI nu este responsabilă de modul de exploatare al obiectivului de investiţii.

Anul trecut, CNI a finanţat 137 de proiecte privind construcţia unor baze sportive, săli de sport şi bazine de înot în toată ţara, de la mari oraşe, până la comune şi sate de mici dimensiuni.

Una dintre comunele care au reuşit să construiască o bază sportivă prin fondurile de la CNI este Goleşti, judeţul Vrancea, cu o populaţie de 4.800 de locuitori. Primarul comunei, Alexandru Zar, spune că era necesară o bază sportivă în comună.

„Comuna Golesti are un club de fotbal National Goleşti, înfiinţat în anul 2009, în prezent, este administrat privat din cauza constrângerilor legislative legate de finanţări. În comună se desfăşoară diferite competiţii de fotbal, antrenamente de zi şi pe nocturnă. Baza sportivă dispune de un teren mare de fotbal, două terenuri de minifotbal, un teren de tenis de câmp, un teren de volei şi două terenuri de handbal“, spune Alexandru Zar.

Pe lângă competiţiilor de fotbal, primarul comunei speră să reuşească să dezvolte şi alte sporturi în comună, care se află în vecinătatea Focşaniului, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet