Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Bianca Popescu, 13 ani, gimnastică aerobică: Gimnastica m-a învăţat să fiu perseverentă, să fiu competitivă, să fiu mai ordonată şi să nu renunţ la ce am început până nu îmi îndeplinesc obiectivele

08.09.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Bianca Popescu face sport de la trei ani, când a început să practice baletul, însă, la scurt timp, a trecut la practicarea gimnasticii, disciplină la care a reuşit să obţină mai multe medalii şi titluri de campioană. Împreună cu colegele sale, Bianca îşi doreşte să se califice la Campionatele Balcanice.

 

1. Când şi cum ai descoperit acest sport? Ce te-a atras la gimnastică?

Eu am făcut sport încă de la trei ani. Eram înscrisă la balet, dar curând mi-am dat seama că eram cu sufletul la gimnastică. Îmi amintesc că singură încercam să fac tot felul de elemente de gimnastică. Am învăţat singură să fac podul, roata, şpagatul, sfoara,  uitându-mă la tutoriale. Întotdeauna mi-a placut la gimnastică oportunitatea de a descoperi mişcări noi, elemente cu un grad de dificultate ridicat. Nu mă lăsam până nu îmi ieşeau, apoi le combinam şi făceam exerciţii legate.

2. Ce îţi place cel mai mult la acest sport?

Îmi place că presupune rigurozitate în pregătire, un regim de lucru susţinut, mă determină să fiu în competiţie cu mine însămi. Îmi place munca în echipă, să ne ajutăm, să ne sprijinim între noi şi îmi place ca după perioade mari de antrenamente susţinute să simt gustul succesului atunci când suntem pe podium.

3. Cât de greu este să faci performanţă în gimnastică?

În primul rând, dacă vrei să faci performanţă în gimnastică, trebuie să te gândeşti că nu vei mai avea la dispoziţie foarte mult timp pentru studiu sau timp liber. Apoi, performanţa în gimnastică vine cu foarte multe sacrificii, cu accidentări, cu momente de cumpănă în care trebuie să iei decizii rapide. Nu în ultimul rând, trebuie să fii ordonat şi foarte structurat cu timpul tău.

Trebuie să te aştepţi că sunt foarte mulţi copii talentaţi care muncesc la fel de mult ca şi tine, poate chiar mai mult , aşadar trebuie ca zilnic să devii mai bun decât ai fost, să fii perseverent  şi să iubeşti cu tot sufletul ceea ce faci. Să nu uităm totuşi că performanţa în orice sport implică şi aspectul financiar.

4. La ce club eşti înscrisă?

Îmi desfăşor activitatea la Clubul Double D din Bucureşti, club care este afiliat la Federaţia Româna de Gimnastică Aerobică.

5. Ce te-a învăţat gimnastica?

Gimnastica m-a învăţat să fiu perseverentă, să fiu competitivă, să lucrez în echipă alaturi de colegele mele, să fiu mai ordonată şi să nu renunţ la ce am început  până nu îmi îndeplinesc obiectivele.

6. Ce medalii/titluri ai obţinut?

Am foarte multe cupe şi medalii acasă, am locul meu special unde le ţin, dar cele mai importante sunt medaliile de aur obţinute recent la Bucharest Open Cup 2022, Cupa Toamnei Ediţia XVIII de la Palatul Copiilor, Aerobic Gymnastics Bucharest Cup 2022, Concursul Naţional “Primavara Artelor“ 2023 de la Bacău şi, bineînţeles, faptul că suntem campioane naţionale la echipă la gimnastică aerobică.

7. Ce medalii îţi doreşti să mai obţii? La ce competiţii vrei să participi?

Acum, mă pregătesc împreună cu colegele mele pentru Cupa Iaşiului din septembrie, unde este şi selecţia pentru Campionatele Balcanice şi, bineînţeles, să urmăm calendarul competiţional al Federaţiei Române de Gimnastică Aerobică.

8. Cum reuşeşti să te descurci şi cu şcoala şi cu sportul? Cum arată o zi din viaţa ta?

Până acum a fost destul de bine pentru că am împărţit timpul eficient în aşa fel încât să le pot face foarte bine pe ambele. Acum voi fi în clasa a şaptea şi, bineînţeles, va trebui să fiu mult mai atentă cu timpul. Până acum, în timpul şcolii, având ore de la 12, mă trezeam destul de dimineaţă să îmi fac lecţiile şi să învăţ, apoi de la 12 la 18 sau 19 aveam ore la şcoală după care imediat plecăm spre club pentru antrenamente. Seara, mă întorceam de la club la ora 22 şi până mă culcam mai lucram câte ceva pentru şcoală. Din acest an, voi învăţa de dimineată de la ora 8 la şcoală până la ora 14 sau 15 şi voi avea antrenamentul pe seară, de la ora 19 la ora 21.30. Bineînţeles că antrenamentul continuă şi în weekend, de regulă sâmbăta, dar în preajma competiţiilor lucrăm şi duminica.

9. Cine te-a susţinut în parcursul tău? Cine te-a încurajat să faci performanţă?

Părinţii mei mă susţin atât moral cât şi material. Ei au fost alături de mine şi m-au ajutat să depăşesc momente dificile, să trec peste tot felul de încercări. Bineînţeles că am parte de cei mai buni antrenori (Diana Deac, Alina Radu, Mircea Brinzea – campioni la rândul lor), care ne susţin şi ne pregătesc zilnic pentru competiţii, dar sunt şi foarte apropiaţi de noi şi ne sfătuiesc atunci când este nevoie.

10. Care au fost cele mai dificile momente ale tale în sport şi cum ai reuşit să treci peste ele?

Cel mai dificil moment a fost în această primăvară, înainte de campionatul de gimnastică de la Deva. Cu două săptămâni înainte de concurs m-am accidentat foarte tare şi nu am mai putut executa  aproape nicio mişcare. Abia puteam merge din cauza unei alongaţii ale ligamentelor care leagă bazinul de femur, la ambele picioare. Dar cel mai greu a fost să accept că din pricina accidentării mele echipa nu a mai putut participa la competiţia de la Deva. Mi-am făcut tot felul de griji, dar domnişoarele antrenoare au discutat cu mine şi mi-au explicat că uneori în sportul de performanţă treci şi prin astfel de momente grele. Au urmat aproape două luni de pauză şi terapie . Acum sunt foarte bine şi în formă. Am reuşit să recuperez.

11. De ce ar trebui să se apuce alţi copii de gimnastică?

În primul rând, ca orice sport care implică activitate fizică este foarte sănătos. Ar trebui ca sportul să fie o prioritate pentru oricine pentru că înseamnă sănătate atât fizică, dar şi psihică. Sportul face bine creierului, corpul se tonifiază iar intreg organismul funcţionează eficient. Gimnastica aerobică este frumoasă pentru că aduce cu sine o dezvoltare armonioasă a corpului, te face să te simţi mai bine, îţi creşte stima de sine şi încrederea în propriile forţe, îşi dă curaj iar temerile dispar.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet