Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Maria Anistoroaei, 9 ani, şah: Dacă pierzi un concurs, câştigi experienţă. Experienţa o foloseşti la următorul concurs şi astfel ai şanse să îl câştigi

05.04.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Maria Anistoroaei a început să joace şah la finalul anului 2021, iar câteva luni mai târziu era deja vicemapioană naţională la şah clasic fete, la categoria de vârstă 8 ani. Anul trecut, a devenit campioană europeană la şah clasic, fete, 10 ani. Ea este membră a lotului naţional de juniori pentru al doilea an consecutiv.

1. Cum ai descoperit şahul? La ce vârstă te-ai apucat să joci şah?

Am descoperit şahul de la tatăl meu, la şapte ani. Îl priveam când mai juca online şi mi-a atras atenţia ce se întâmpla cu piesele pe tablă.

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? De ce ai ales şahul şi nu un alt sport?

M-a atras calculul şi mai ales cum puteai captura şi cum putea să-ţi apară în minte o tablă, ocupându-ţi creierul cu mutări. Dacă nu ar fi apărut şahul, aş fi avut, probabil, multe alte variante sau lucruri de făcut, dar şahul m-a atras cel mai tare. E vorba de strategie, un concurs de tactică care poate dura 5-6 ore, chiar şi 7.

3. Ce îţi place cel mai mult la şah?

Cel mai mult îmi place să calculez. Pot vedea un număr mare de mutări înainte, văd în minte cum se mişcă piesele, fără să am vreo telecomandă. Mi se pare ceva incredibil.

4. Când ţi-ai dat seama că vrei să faci performanţă?

Am vrut să fac performanţă după primul meu Campionat Naţional, în 2022, când am devenit vicecampioană naţională la şah clasic, fete 8 ani. Pe atunci nu ştiam ce înseamnă acel titlu dar, după o vreme, când am ajuns în Antalya, în Turcia, la primul meu Campionat European am înţeles şi atunci am decis că scopul meu în viaţă este să am măcar un titlu internaţional, ceea ce s-a şi întâmplat în anul următor, când am devenit campioană europeană, la şah clasic, fete 10 ani.

5. Cum a fost parcursul tău până aici?

De când am început să joc şah am participat la zeci de competiţii în ţară şi în străinătate. Am câştigat peste 50 de cupe.

În 2022, am fost vicecampioană la Şah Clasic, Fete 8 Ani, am ieşit pe locul al nouălea la primul Campionat Europen, cel din Turcia. În 2023, am fost vicecampioană naţională la Dezlegări şi am ieşit pe locul al 4-lea la Campionatul European de Şah Şcolar din Albania, iar în septembrie anul trecut am obţiut medalia de Aur la Campionatul European, la Şah Clasic, Fete 10 Ani.

Încerc să mă antrenez cât mai mult şi să învăţ din greşeli. Baza antrenamentului meu este cu domnul profesor Vlad Ungureanu. Mă antrenează de când am început să merg la club. Mă antrenează atât individual, cât şi împreună cu grupul. La competiţiile importante, atunci când nu e alături de mine, făcem antrenamentul online. E tot timpul alături de mine, nu doar prin pregătirea teoretică, cât şi prin încurajări şi susţinerea din momentele mai dificile. La club ne mai antrenăm şi cu domnul profesor Albert Vajda, iar în urma rezultatului de la Campionatul European, Federaţia Română de Şah mi-a oferit o bursă integrală în cadrul Cantonamentului cu GM R.B. Ramesh şi GM Dieter Nisipeanu. Acasă studiez atât singură, cât şi împreună cu tata, care este în continuare pasionat de şah.

6. La ce club eşti înscrisă?

Sunt legitimată atât la CS Politehnica Iaşi, cât şi la CSM Iaşi 2020 şi antrenată de domnul profesor Vlad Ungureanu.

7. Care au fost cele mai grele momente ale tale în sport şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

Cele mai grele momente au fost anul acesta la câteva turnee unde nu am obţinut rezultatele pe care le-aş fi dorit. Am devenit, în schimb, mai motivată să câştig, iar acum am o viteză mai bună de calcul şi asta mă ajută mult în partide.

8. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

La şcoală recuperez uşor, mai ales la matematică, iar profesorii sunt înţelegători şi mă susţin, au răbdare să recuperez.

9. Ce te-a învăţat şahul până acum? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Şahul m-a învăţat să fiu mai muncitoare. M-a ajutat să pot învăţa mai repede şi deşi la partide trebuie să stau ore întregi pe scaun, la finalul meciului mă simt relaxată. La şah timpul trece mult mai repede.

10. Ce titluri/premii ai obţinut până acum?

Am obţinut importante premii la nivel naţional atât individual, cât şi la echipe. La campionate naţionale am fost vicecampioană la şah clasic, vicecampioană  la Dezlegări, am obţinut medalia de Aur împreună cu echipa precum şi aurul la masa mea. Cel mai important rezultat de  până acum este Locul I la Şah Clasic, Fete 10 Ani, la Campionatul European de Şah din 2023.

11. Ce titluri visezi să obţii?

Cel mai mult îmi doresc să ajung Mare Maestru (GM- Grand Master) şi Campioană Mondială la seniori.

12. Ce ar trebui să ştie un copil care se apucă de şah? De ce să joace şah?

Unui copil începător la şah i-aş spune: dacă pierzi un concurs, câştigi experienţă. Experienţa o foloseşti la următorul concurs şi astfel ai şanse să îl câştigi. Ce ai de pierdut?

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet