Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Ruxandra David, tenis, 13 ani: Când începi să participi la turnee, apare dorinţa de a câştiga, nu doar de a fi prezent pe teren. De aici totul devine mai greu pentru că îţi dai seama foarte devreme că trebuie să renunţi la câte ceva dacă vrei să îţi urmezi pasiunea

16.06.2023, 00:05

Ruxandra David joacă tenis de la 4 ani şi jumătate, sport pe care l-a văzut iniţial ca o modalitate de a se distra, însă urmărind turneele de tenis profesioniste, a realizat că vrea să participe la competiţiile WTA şi să câştige. La turneele internaţionale Tennis Europe, a reuşit să obţină al doilea loc la categoria U12.

 

1. La ce vârstă te-ai apucat de tenis şi cum ai ajuns să practici acest sport?

La vârsta de 3 ani şi jumătate am început să practic înotul, deoarece eram prea mică pentru a mă înscrie la tenis. Cu toate acestea, odată cu venirea perioadei reci, nu mai simţeam plăcere în a merge la înot, deoarece după fiecare sesiune trebuia să aştept să mă usuc, iar eu, având părul lung, nu aveam răbdare să petrec mult timp în vestiar pentru a-mi usca părul.

Apoi, pe la vârsta de 4 ani şi jumătate, am ieşit într-o plimbare cu părinţii mei la baza de tenis de lângă casa noastră. Acolo am văzut mulţi jucători şi când i-am privit mi s-a părut foarte amuzant şi distractiv. M-a atras ideea de a juca tenis şi le-am spus părinţilor mei că aş vrea să încerc şi eu acest sport. Aşa că zis şi făcut.

Ceea ce este şi mai amuzant este faptul că, la împlinirea unui an, exista tradiţia de a tăia moţul, iar atunci a trebuit să aleg trei obiecte de pe o tăvită, iar mingea de tenis a fost prima mea alegere. Cred că încă de atunci a fost evidentă alegerea mea pentru tenis.

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce te-a făcut să mergi mai departe?

La început, am fost atrasă de atmosfera de pe teren şi, în special, de sentimentul de fericire şi linişte pe care îl experimentam când jucam tenis. Mi se părea că este o modalitate diferită de a mă distra. În acea perioadă, mă antrenam cu Mihai Croitoru, cu care am pus un fel de pariu. Dacă reuşeam să lovesc 50 de mingi, el trebuia să-mi cumpere pantofi cu toc, cu Elsa, personajul meu preferat de desene animate la acea vreme. Acest pariu m-a motivat şi am continuat să joc tenis.

Ulterior, am văzut la televizor turnee de tenis şi, privindu-i pe campionii care concurau la cel mai înalt nivel, am simţit o puternică dorinţă de a ajunge acolo şi de a fi prezentă pe micile ecrane. Astfel, mi-am stabilit un obiectiv ambiţios care a devenit o motivaţie continuă în viaţa mea. Îmi doresc să ajung să particip la turneele WTA şi să şi câştig.

3. La ce club eşti înscrisă?

De aproape 5 ani fac parte din echipa CS TENIS CLUB CHAMPION BUCUREŞTI, unde mă antrenez sub îndrumarea antrenorilor Paul Franciuc, Tudor Burduf şi Karine Brucker. Această echipă a devenit pentru mine o a doua familie care mă susţine, mă ajută să rămân motivată şi, de asemena, mă ajută să ma dezvolt, să evoluez şi să îmi îmbunătăţesc abilităţile în tenis. Aici, atmosfera e foarte prietenoasă şi simt că pot lăsa în spate problemele de zi cu zi şi mă pot concentra pe pasiunea mea pentru tenis. Clubul a devenit un loc în care mă simt invincibilă şi unde îmi pot depăşi limitele.

4. Ce medalii/titluri ai obţinut până acum?

Am câteva rezultate bune obţinute până acum la turneele naţionale şi internaţionale. La nivel naţional, am obţinut titlul de campioană la simplu în cadrul unui turneu naţional de categoria U12, mai multe turnee câştigate de categoria 1 la U12, U14 şi am şi o semifinală jucată la U16. De asemenea, am urcat pe podium, ca vicecampioană, la Campionatele Naţionale U12 la proba de dublu şi Campionatele Naţionale U12 pe echipe din 2022. La turneele internaţionale, Tennis Europe, am reuşit să obţin la 2 turnee locul 2 la U12.

5. Cum a fost parcursul tău în acest sport? 

La început a fost o joacă, după care am început să particip la turnee pe la vârsta de 7 ani. Când începi să participi la turnee, apare competiţia, dorinţa de a câştiga, nu doar de a fi prezent pe teren şi a schimba nişte mingi cu adversarul. Şi de aici totul devine mai greu pentru că fiind copil îi vezi pe ceilalţi de vârsta ta că stau în parc la joacă sau sunt la petrecere şi îşi dai seama foarte devreme că trebuie să renunţi la câte ceva dacă vrei să îţi urmezi pasiunea. Mai mult, afli lucruri care sunt greu de controlat, de exemplu, emoţiile din teren. Dar îmi place foarte mult ceea ce fac şi mă dedic 100% acestui sport.

6. Care au fost cele mai dificile momente ale tale în tenis şi cum ai reuşit să treci peste ele?

Cel mai greu moment a fost în toamna din 2021 deoarece eu nu câştigasem nici un turneu de când am intrat în Federaţia Română de Tenis şi mereu mă enervam când greşeam, iar asta mă tragea în jos la fiecare meci. Emoţiile mă trageau în jos la fiecare meci, dar părinţii şi domnul antrenor mereu îmi spuneau că jocul, calitatea jocului e importantă şi să nu mă mai gandesc la punctele pe care le pierdeam. Tata, care şi el a făcut sport când era adolescent, înţelege emoţiile pe care le am în teren şi mereu vorbeşte cu mine. Şi mama la fel, e mereu lângă mine şi mă susţine. Cum am reuşit să trec peste momentele dificile? Cu greu, cu lacrimi când pierdeam, dar având susţinerea celor din jur m-a motivat să muncesc în fiecare zi mai mult şi mai mult. Şi aşa, am reuşit şi au venit şi cupele.

7. Cum reuşeşti să facă faţă cu şcoala şi cu sportul? Cum arată o zi din viaţa ta?

În general, programul meu e încărcat şi bine pus la punct. Mi-aş dori ca sistemul nostru de învăţământ să fie diferit, similar cu ce există prin alte ţări. Şcoala  să ofere sportivilor un program care să susţina ambele activităţi: educaţie şi sport de performanţă. Cel mai bine a fost perioada din pandemie când făceam orele online şi aşa puteam intra la ore indiferent dacă eram plecată la un turneu. În programul prezenţei fizice, nu pot ajunge la unele ore, iar materia devine din ce în ce mai grea şi timpul scurt de recupert de acasă. Însă, eu plec de fiecare dată cu lecţile după mine la turnee şi, uneori, când nu am timp deloc să recuperez dupa turneu, mai stau o zi acasă şi recuperez materiile la care am lipsit.

O zi din viaţa mea ar începe cu un antrenament de pregătire fizică, la ora 7:00 am, timp de o oră jumate, apoi am ori meditaţii la engleză ori mental coaching tot o oră şi jumatate. De la ora 12:40 până la 17:30/ 18.30 am şcoală, iar apoi plec direct la antrenament şi seara, când ajung, încerc să îmi fac temele în timpul rămas, iar de învăţat lecţiile, le învăţ pe drumurile spre antrenament. Am câteva zile din săptămână când am tenis dimineaţa de la 8:00 sau 10:00.

8. Ce titluri doreşti să mai obţii?

Multe, foarte multe. Acum joc la categoria U14 şi U16, unde îmi doresc să ajung să câştig un turneu supercategory din Tennis Europe, dar, pe termen lung, planul meu este să reuşesc să particip şi să câştig turnee WTA, titluri de Grand Slam.

9. Cine te-a susţinut cel mai mult să continui practicarea acestui sport?

Susţinătorii mei numărul 1 sunt părinţii mei, bunicii, toată familia mea, care de mica m-au ajutat să trec peste momente grele nu doar în sport, ci şi în viaţa de zi cu zi. Apoi urmează echipa mea, Paul Franciuc care m-a ajutat să progresez şi să devin mai bună. El vine la meciurile la care particip şi mă încurajează şi mă ajută să mă dezvolt din ce în ce mai mult,  la fel şi Tudor Burduf care vine cu sfaturi de când era şi el jucator, apoi mai e şi Karine Brucker, care şi ea a venit la multe meciuri să mă susţină şi mi-a dat multe sfaturi pe partea de nutriţie. Preparatorul meu fizic, Nicuşor Păcuraru, m-a ajutat să cresc în rezistenţă, rapiditate şi coordonarea în teren cu corpul şi picioarele, şi bineînţeles mental coach-ul meu actual, Georgiana Răducanu, care mă ajută să mă cunosc pe mine, să mă apreciez şi să văd calităţile bune şi să nu mă mai critic, iar aşa voi reuşi să trec mai uşor peste momentele dificile cunoscându-mă pe mine.

10. Care sunt sportivii tăi preferaţi şi de ce?

Sportivii mei preferati sunt Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Iga Swiatek si Nick Kyrgios deoarece fiecare dintre ei are ceva special pe care, dacă le pot acumula, atunci voi fi de neoprit. Spre exemplu, Alcaraz şi Iga au o mişcare în teren incredibilă, aleargă amândoi după fiecare minge, iar răbdarea din teren şi strategiile sunt foarte bine stabilite. De la Nadal, vreau să iau partea psihică deoarece cum zicea şi el, părinţii lui nu l-ar mai fi lăsat să joace dacă ar fi dat vreodată cu racheta de pământ sau ar avea o criză de nervi precum Kyrgios. De la Nick Kyrgios îmi place curajul şi distracţia pe care o simte când joacă atunci când nu e nervos.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet