Companii

1.483 de firme sunt fericite. Şi-au reeşalonat datorii la Fisc de peste 200 milioane de euro

1.483 de firme sunt fericite. Şi-au reeşalonat datorii la Fisc de peste 200 milioane de euro

Autor: Mihaela Claudia Medrega

01.10.2011, 21:19 746

Suma totală reeşalonată a fost de 890,4 mil. lei (circa 200 mil. euro), din care 644,5 mil. lei reprezintă datorii restante şi 245,9 mil. lei au fost penalităţi.

Revenirea la sistemul eşalonării datoriilor s-a făcut în martie, însă ordonanţa a fost modificată în septembrie.

"În baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.29/03.2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, în perioada martie-august 2011, au fost aprobate 1.483 eşalonări la plată, pentru suma totală de 890.447.759 lei, din care 644.567.498 lei debite şi 245.880.261 lei accesorii", potrivit in formaţiilor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru ZF.

Restricţiile din legislaţie, garanţiile suplimentare mari solicitate au limitat drastic numărul companiilor care au beneficiat de acest mecanism de eşalonare, făcând dificilă atingerea obiectivului urmărit, respectiv sprijinirea mediului de afaceri, a firmelor aflate în dificultate din cauza crizei economice. În consecinţă, în septembrie, Finanţele a trebuit să modifice legislaţia în cer când să încurajeze plăţile voluntare ale obligaţiilor fiscale restante existente prin anularea penalităţilor de întârziere. Astfel, companiile care achită până la sfârşitul anului datoriile faţă de stat scapă de penalităţi, iar dacă firmele plătesc obligaţiile bugetare în prima jumătate a anului 2012 vor beneficia de reducerea cu 50% a penalităţilor. Totodată, a fost stabilită o nouă procedură de stingere a obligaţiilor fiscale, urmând să fie achitate obligaţiile principale în ordinea vechimii şi apoi penalităţile.

Ce prevedea ordonanţa din martie

Ordonanţa de urgenţă privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată pentru maximum 5 ani, aprobată în luna martie, a vizat obligaţiile fiscale ale firmelor cu probleme financiare, condiţionat de constituirea unor garanţii şi achitarea da toriilor curente, a ratelor eşalonate şi a dobânzilor datorate pe perioada eşalonării. Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu declara atunci că un număr de aproximativ 20.000 de firme care au dificultăţi financiare vor avea posibilitatea să-şi eşa loneze la plată obligaţiile fiscale.

O serie de consultanţi fiscali s-au declarat sceptici în legătură cu impactul măsurii asupra mediului de afaceri, singurul avantaj important fiind faptul că beneficiarii au scăpat de executare silită pe parcursul reeşalonării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO