Companii

100 de proiecte eoliene au contracte cu reţelele de electricitate

22.07.2010, 23:49 40

Peste 100 de proiecte eoliene, dezvoltate de circa 80 decompanii, aveau la începutul lunii iunie contractele de racordarela reţea semnate cu Transelectrica sau cu operatorii reţelelor dedistribuţie din zonele în care urmează să fie amplasate.

În total, cele 104 proiecte au peste 2.771 de MW, adică aproapecât patru reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, iarpunerea lor în funcţiune ar însemna investiţii de peste 4 miliardede euro.

Semnarea contractului de racordare la reţea este o etapă majorăîn avizarea unui proiect eolian, următorii paşi pe care uninvestitor trebuie să-i parcurgă fiind punerea sub tensiune acapacităţilor de producţie, obţinerea autorizaţiei de mediu şi alicenţei de producere.

"De aici încolo, investitorii trebuie să se apuce de treabă, săînceapă construcţiile. Însă mulţi aşteaptă să treacă aceastăperioadă de criză economică pentru a-şi vinde proiectele. Cei maimulţi nu au posibilitatea de a merge mai departe pentru că estevorba de investiţii foarte mari şi de aceea cred că din aceastăcapacitate, de peste 2.700 de MW, numai jumătate va mai rămâne înpicioare", spune Adrian Băicuşi, directorul general alTranselectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO