Companii

150 de investitori, 5.000 de muncitori şi 5 ani de construcţii: primele date ale unui proiect energetic gigant, centrala de un miliard de euro Tarniţa - Lăpuşteşti

150 de investitori, 5.000 de muncitori şi 5 ani de construcţii: primele date ale unui proiect energetic gigant, centrala de un miliard de euro Tarniţa - Lăpuşteşti

Autor: Roxana Petrescu, Laurentiu Cotu

30.11.2010, 23:59 110

Proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti, judeţul Cluj, este inclus înproiectul Strategiei Energetice pentru perioada 2007-2020, deşicercetările privind oportunitatea construirii unei hidrocentrale cuacumulare prin pompaj datează încă din 1975.

Acesta ar fi singurul proiect major din sectorul hidroenergeticde după Revoluţie la care ar putea începe construcţiile în aniiurmători, în condiţiile în care toate amenajările de maridimensiuni existente la această oră au fost construite înainte de1989.

"Tarniţa este o discuţie de peste 20 de ani, încă de când s-apus problema ca numărul reactoarelor nucleare să fie mai mare dedouă. Ceauşescu nu a reuşit să o facă, dar după Revoluţie odată cupunerea în funcţiune a primului reactor nuclear de la Cernavodă,discuţia despre Tarniţa a revenit. Odată cu punerea în funcţiune şia celui de-al doilea reactor nuclear a devenit stringentă. Tarniţanu este bună numai pentru România, ci este un proiect care poatedeservi prin servicii de sistem o piaţă regională. Este o foameenormă de energie cu flexibilitate mare", spun specialiştii dindomeniul energetic.

Necesitatea acestei construcţii, care va avea o capacitate de1.000 de MW, mai mare decât un reactor al centralei nucleare de laCernavodă, vine în contextul în care autorităţile române au în planrealizarea a încă două reactoare nucleare, dar şi datoritănumărului mare de proiecte eoliene care sunt în dezvoltare.

Practic, o astfel de centrală asigură echilibrul necesarfuncţionării sistemului energetic. În perioada zilei ea produceenergie electrică, pentru ca în timpul nopţii, când consumul deelectricitate este redus, să utilizeze surplusul de energie pentrupomparea apei în bazinul de acumulare. Un astfel de instrument dereglaj devine necesar şi în contextul în care energia produsă deparcurile eoliene este preluată cu prioritate în sistem, în timp cefuncţionarea centralelor nucleare nu poate fi oprită ori de câteori există un excedent energetic. La fel, oprirea şi repornireamarilor unităţi termo este extrem de costisitoare. ProiectulTarniţa - Lăpuşteşti elimină acest pericol prin faptul căutilizează excesul de energie ca să împingă apa dintr-un bazin deacumulare în alt bazin pentru ca ziua să se producă energie.

Campionii naţionali, inamicii proiectuluiTarniţa?

Deşi proiectul a suferit mai multe tergiversări, aşa cum seîntâmplă în majoritatea cazurilor când vine vorba de mari proiectede infrastructură, anul acesta Ministerul Economiei a demaratprocesul care vizează selectarea de investitori şi înfiinţareacompaniei de proiect pentru realizarea centralei hidroelectrice cuacumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti.

În consorţiul care pregăteşte procesul investiţiei de la Tarniţaau fost agreate compania Deloitte Consultants (lider), BancaComercială Română, HydroChina ZhongNan, Muşat & Asociaţii,Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising, potrivitMinisterului Economiei.

"Iniţial, acest proiect trebuia făcut şi finanţat de cătreHidroelectrica alături de Transelectrica. Banca Mondială deveniseextrem de interesată.

S-au făcut studii, s-a discutat interconectarea. Practic,demararea acestei investiţii devenise o certitudine mai ales ţinândcont de condiţiile excelente ale zonei. Lucrurile erau aproape deşantier în 2006", îşi amintesc specialiştii. În 2007, discuţiile auîncetat, iar Banca Mondială şi-a pierdut interesul.

"După ce a început discuţia cu campionii naţionali din energie,Hidroelectrica nu mai putea atrage finanţările necesare pentrususţinerea acestui proiect. Practic, Tarniţa este primul proiectserios al României sacrificat din cauza campionilor care audeterminat la rândul lor şi supărarea Băncii Mondiale", spunexperţii din domeniu.

150 de investitori interesaţi

Deşi autorităţile nu au renunţat la ideea de campioni naţionali,cele două companii energetice urmând să devină funcţionale din2011, aparent şi proiectul Tarniţa începe să facă câţiva paşi.

"Suntem în discuţii cu 150 de investitori care şi-au manifestatinteresul faţă de acest proiect. Urmează ca în perioada decembrie2010-ianuarie 2011 să avem o întâlnire cu reprezentanţii Guvernuluipentru a prezenta toate implicaţiile acestui proiect, iar dacălucrurile vor decurge conform planului stabilit, anul viitor va fidesemnat investitorul care, în parteneriat cu Hidroelectrica, vaparticipa la realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. Dacătotul merge bine, în 2012 se va înfiinţa compania de proiect şi vorputea fi demarate lucrările de construire a hidrocentralei de laTarniţa", a declarat pentru ZF Transilvania Alexandru ValeriuBinig, directorul financiar al diviziei de consultanţă în energieşi resurse al Deloitte.

Contractul de consultanţă pe care îl are Deloitte pentru acestproiect se ridică la 14,5 milioane de lei (circa 3,4 milioane deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO