Companii

A început numărătoarea inversă pentru A&D Pharma: capitalizarea de un miliard de euro a rămas o misiune imposibilă

Autor: Ioana David

28.02.2011, 23:30 55

A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, punepunct listării pe Bursa din Londra mâine când va fi ultima zi încare acţiunile companiei se vor tranzacţiona sub forma de GDR-uripe cea mai mare piaţă de capital din Europa. După patru ani şicâteva luni în care şi-a încercat puterile la Londra, lichiditatearedusă a determinat managementul să scoată compania de latranzacţionare astfel încât să "utilizeze timpul şi resurselefinanciare pentru a creşte businessul".

"Ultima zi în care GDR-urile se pot tranzacţiona este 2 martie2011, iar 3 martie 2011 este data efectivă a delistării", au spusreprezentanţii A&D Pharma. Iniţial ultima zi de tranzacţionarea fost anunţată 28 februarie, însă procesul s-a prelungit. Dupăanunţul cu privire la listare au existat unii acţionari minoritaricare au atacat în instanţă decizia, dar care nu au avut câştig decauză.

În 2006, în plină perioadă de boom economic, listarea A&DPharma, intermediată de ING, a fost considerată un reper, astfel căşi operatorul de telecom RCS&RDS a anunţat o mişcare similarăla care însă a renunţat.

Listarea s-a făcut la un preţ de 12 euro pentru un GDR, iar pânăla mijlocul anului 2007, nivelul a sărit chiar de 18 euro.Conducerea companiei estima la acea vreme că într-un interval detrei până la cinci ani valoarea companiei ar putea ajunge la pragulde un mld. euro. În şedinţa de ieri, un GDR s-a tranzacţionat la unpreţ de 4,4 euro, nivel la care capitalizarea este de 141 mil.euro. Odată cu delistarea, A&D Pharma răscumpără şi titluripentru care oferă 4,5 euro. Potrivit ultimelor informaţiidisponibile, în primele nouă luni ale anului trecut, grupul a rulatafaceri de 482,2 mil. euro. În spatele A&D Pharma se aflăoamenii de afaceri Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şiMichel Eid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO