Companii

Actionarii mallurilor Atrium au o luna la dispozitie sa ramburseze un credit de 8,5 milioane de euro

Actionarii mallurilor Atrium au o luna la dispozitie sa ramburseze un credit de 8,5 milioane de euro

Carpathian a platit circa 12 mil. euro in urma cu doi ani pe terenul de 18.000 de metri patrati din centrul Clujului, pe care si-a propus sa dezvolte un mall cu o suprafata inchiriabila de 33.000 mp

03.05.2009, 17:13 21

Fondul britanic de investitii Carpathian, unul dintre actionarii companiei care dezvolta centrele comerciale Atrium de pe piata locala, are de rambursat pana in luna iunie a acestui an un credit de 8,5 mil. euro obtinut de la banca maghiara MKB pentru achizitia terenului fabricii Tricotaje Somesul din Cluj, pe care a anuntat de mai bine de doi ani ca va dezvolta un centru comercial.

Compania nu a finalizat pana in prezent niciunul din cele patru malluri anuntate in Romania (la Cluj, Arad, Baia Mare si Satu Mare), iar valoarea de piata a proprietatilor s-a depreciat cu 40% fata de costurile de achizitie de pe parcursul anului 2007.
Astfel, de la un cost de circa 47,3 mil. euro, raportat la momentul achizitiilor, proprietatile au ajuns la o valoare de piata de 28 mil. euro la sfarsitul anului trecut, potrivit raportului financiar al fondului listat pe bursa de la Londra.
"Proiectul Atrium din Cluj-Napoca are un grad de preinchiriere de 50%, iar constructia urmeaza sa inceapa. (...) Provocarile pentru companie sunt legate de restrictiile de capital pentru completarea celor patru proiecte si refinantarea creditelor pentru constructia proiectelor din Arad si Cluj", spun reprezentantii companiei.
Carpathian a platit circa 12 milioane de euro in urma cu doi ani pe terenul de 18.000 de metri patrati din centrul Clujului, pe care si-a propus sa dezvolte un mall cu o suprafata inchiriabila de 33.000 mp, spatii de birouri si un hotel, in urma unei investitii evaluate la 120 mil. euro.
Carpathian a mai accesat un credit de 59 milioane de euro de la MKB pentru dezvoltarea proiectului din Arad, aflat in constructie, din care au fost trasi pana in prezent 15 milioane de euro. Termenul de rambursare a creditului este luna martie 2010, in timp ce finalizarea mallului este programata pentru cel de-al doilea trimestru al anului viitor.
Actionarii Carpathian ar putea apela la o varianta asemanatoare cu cea a proprietarilor unui alt fond britanic cu activitate in Romania - Fabian -, care au decis vanzarea afacerii catre omul de afaceri Dinu Patriciu.
"Investitorii au aratat interes pentru achizitia afacerii Atrium, care functioneaza precum o companie de dezvoltare pentru proiectele din Romania, iar propunerile sunt analizate de catre consiliul de administratie", se arata in raport.
Proiectele Atrium Center au suferit amanari succesive in ultimii ani, tinand cont ca toate cele patru malluri ar fi trebuit finalizate pana in 2009, potrivit planurilor initiale ale companiei.
In momentul de fata, finalizarea mallului din Arad, singurul la care lucrarile au fost incepute, este programata pentru anul viitor, in timp ce proiectele din Cluj, Baia Mare si Satu Mare ar trebui finalizate in 2011. Valoarea investitiilor in aceste proiecte era estimata de catre reprezentantii firmei la aproximativ 400 de milioane de euro, in timp ce valoarea de piata din momentul finalizarii era apreciata la circa 500 de milioane de euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO