Companii

Actionarii Ursus vin cu 50 de milioane de euro pentru a creste productia de bere

Actionarii Ursus vin cu 50 de milioane de euro pentru a creste productia de bere
13.07.2007, 20:24 70

Ursus Breweries, al doilea jucator de pe piata berii, cu afaceri de peste 185 mil. euro anul trecut, va investi intre 45 si 55 mil. euro pentru extinderea cu 50% (2 milioane de hectolitri) a capacitatilor de productie de pe piata locala.
Astfel, de la o capacitate de productie de 3,1 mil. hl in 2005, respectiv 4 mil. hl in 2006, filiala locala a SABMiller va ajunge la finalul lui 2008 la peste 6,3 mil. hl, in urma unui program total de investitii de aproximativ 100 mil. euro.
"SABMiller a aprobat in principiu investitia in cresterea capacitatii pentru Ursus Breweries. Suntem in faza de evaluare a optiunilor privind extinderea capacitatii, insa in prezent nu ne gandim la achizitii sau la investitii de tip greenfield", a declarat Dieter Schulze, presedintele Ursus Breweries.
Potrivit lui Schulze, trei dintre fabricile companiei, respectiv cele de la Buzau, Brasov si Timisoara, ar putea sa suporte o extindere a productiei.
"Estimam ca valoarea investitiei pentru cresterea capacitatii sa fie intre 45 si 55 de milioane de euro. Vom lua o decizie finala in lunile septembrie-octombrie", a mai spus Schulze.
Cresterea puternica a consumului de bere, una dintre primele piete care au atins nivelul de consum mediu din Europa - circa 80 de litri pe cap de locuitor -, i-a determinat pe reprezentantii Ursus Breweries sa demareze un program agresiv de extindere a capacitatilor incepand cu anul trecut. De altfel, Ursus Breweries a fost singurul jucator de pe piata ale carui vanzari au fost franate de limitarile din productie.
Reprezentantii companiei au afirmat ca firma a pierdut anul trecut aproximativ 5% din cresterea volumelor ca urmare a capacitatii limitate de productie.
Majoritatea companiilor din industria berii au demarat programe de extindere de capacitate pentru a sustine cresterea consumului. Producatorul Tuborg aloca 50 mil. dolari pentru dublarea productiei, la 2,3 mil. hl, Heineken, liderul pietei, a anuntat investitii de 80 mil. euro in perioada 2006-2008, o parte din aceasta suma fiind directionata catre productie, in timp ce proprietarii grupului European Drinks au alocat peste 100 mil. euro pentru majorarea volumelor de bere produse la fabrica din Bihor.
Berea a atras si un nou proiect greenfield venit "din partea" sucurilor, compania Romaqua anuntand o investitie de 30 mil. euro intr-o fabrica in apropiere de Sebes. Consumul de bere pe cap de locuitor a crescut de la 60 de litri in 2003 la 80 de litri la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor asociatiei Berarii Romaniei.
In 2006, filiala locala a SABMiller a inceput programul de extindere printr-o investitie de 30 mil. euro la Buzau, urmata de un nou proiect in acest an, in valoare de 20 mil. euro, la finalul caruia capacitatea fabricilor Ursus va ajunge la aproximativ 4,5 mil. hl.
Vanzarile Ursus s-au majorat in anul fiscal trecut (aprilie 2006-martie 2007) cu 23% fata de perioada precedenta, pe baza cresterii volumelor cu 42% in a doua jumatate a anului fiscal.
Piata romaneasca a avut unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din Europa Centrala si de Est pentru SABMiller, fiind devansata doar de Rusia, cu un plus de 24%, potrivit informatiilor publicate de SABMiller.
Spre comparatie, vanzarile SABMiller au avansat cu 7% in Ungaria, cu 13% in Polonia si cu mai putin de 2% in Cehia si Slovacia.
Ursus a raportat o crestere de peste 31% a vanzarilor pentru brandul Ursus in primele sase luni din acest an, in contextul in care in anul fiscal trecut vanzarile pe acest brand s-au majorat cu 16%. Anul trecut, Timisoreana LUX a fost driver-ul de vanzari al filialei locale a SABMiller, cu o crestere de aproape 60%, sustinuta si de lansarea in varianta PET. Ursus a realizat in ultima perioada cateva mutari importante, care insotesc acest program de extindere la nivelul productiei. Dupa lansarea PET-ului de Timisoreana, compania a intrat in acest an si pe segmentul berii fara alcool, piata pe care nu o acoperea in trecut. Printr-un proces de rebranding pentru brandul Ursus, care detine o cota de piata de 16% pe segmentul HoReCa, potrivit propriilor informatii, compania si-a intarit prezenta si in hoteluri si restaurante. Potrivit reprezentantilor companiei, vanzarile Ursus in ambalaj de 0,33 litri s-au majorat anul trecut cu 43% fata de 2005.
Ursus Breweries detine patru fabrici in Romania, la Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov. Din portofoliul Ursus Breweries fac parte trei dintre cele mai cunoscute marci de bere de pe piata locala: Ursus, Timisoreana si Ciucas.
Ursus Breweries detine o cota de piata de 24%, conform informatiilor companiei care citeaza firma de cercetare de piata MEMRB.
Piata berii s-a ridicat anul trecut la 17,7 mil. hl, in timp ce valoarea pietei, in retail, a avansat pana la 1,4 miliarde de euro.


Multinationalele de bere

Heineken Romania
A finalizat anul 2006 cu o cifra de afaceri bruta de 201,7 milioane de euro
Compania detine patru fabrici de bere la Miercurea-Ciuc, Hateg, Constanta si Craiova.
Heineken a vandut anul trecut in Romania 4,3 milioane de hectolitri de bere
Are peste 1.300 de angajati.

Ursus Breweries
A finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 188,3 milioane de euro, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei.
Compania detine patru fabrici de bere, in Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov.
Ursus are o capacitate de productie anuala de 4 milioane de hectolitri de bere.
Are peste 1.300 de angajati.

InBev Romania
A inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 158 milioane de euro
Compania detine trei fabrici de bere, la Ploiesti, Baia Mare si Blaj.
InBev Romania a raportat in 2006 vanzari volumice de 3,4 milioane de hectolitri.
Are peste 730 de angajati.

URBB
A realizat in 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 100 mil. euro, potrivit ritmului de crestere anuntat de companie
Compania detine o singura fabrica in apropiere de Bucuresti.
URBB avea la sfarsitul anului trecut o capacitate de productie de 1,4 milioane de hectolitri.
Are peste 900 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO